• donderdag 22 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Minister Ramadhin: ‘Hoe te vaccineren personen bereikt gaan worden, moet worden uitgerold in een plan’

Datum: | Bron: Dagblad Suriname | Door: Redactie

De gezondheidsautoriteiten verwachten de komende maanden duizenden covid-19 vaccins. In ieder geval staat vast dat Suriname vaccins gaat ontvangen van AstraZeneca (97.200 via Covax en 50.000 rechtstreeks van India, die op maandag 1 maart in Suriname zijn gearriveerd) en 108.300 vaccins van Pfizer, AstraZeneca of Johnson & Johnson/Janssen en Janssen (nog niet bekend is wie van de drie) via Caricom en een Afrikaans medisch platform (Africa Medical Supplies Platform, AMSP). Tot maandag zijn slechts 1.000 AstraZeneca vaccins vanuit Barbados gearriveerd – goed voor zo’n 500 personen -, waarmee inmiddels onder andere minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid is ingeënt. 

Er is echter nog geen kant en klaar plan over hoe de personen, die vallen onder een van de kwetsbare, prioritaire groepen, bereikt gaan worden die gevaccineerd mogen worden, terwijl er tienduizenden vaccins uit India maandag arriveren.

Minister Ramadhin zegt in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname dat er wel een plan is, waarbij de te bereiken personen zijn ‘ingedeeld in 9 groepen, opklimmend vanaf frontliniewerkers, gezondheidswerkers, mensen met onderliggend lijden, bejaardenhuizen, et cetera’. ‘Al deze groepen worden dus afgewerkt en uiteindelijk komen we terecht bij de negende groep, dat is de gezonde populatie tussen 18 en 59 jaar. Het is de bedoeling dat eigenlijk de meest kwetsbare groepen en de groepen met een hoog risico op besmetting als eersten worden gevaccineerd, omdat het die meest kwetsbare groepen zijn die vaker de erg zieken worden, maar ook op de Intensive Care belanden en we willen dus ook de druk daarmee op de zorg verminderen.’

Ramadhin: ‘En hoe de mensen bereikt gaan worden, dat zal dus uitgerold worden in een plan. Er zullen verschillende plekken zijn waar mensen gevaccineerd gaan worden, maar we gaan ook een hevige, intense voorlichtingscampagne houden en daarin zullen wij dus aangeven hoe dat alles te werk gaat.’

Veel burgers geven aan zich niet te laten vaccineren

Overigens blijkt uit een poll op de website van Dagblad Suriname dat zeer veel mensen op dit moment zeggen niet gevaccineerd te willen worden. 849 personen (43 procent) geven aan dat zij zich niet laten vaccineren, tegenover 57 procent (1.139) dat aangeeft geen problemen te hebben om zich te laten injecteren met een covid-19 vaccin.

PK

Datum: | Bron: Dagblad Suriname | Door: Redactie