• woensdag 30 November 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Minister Kuldipsingh ‘schaadt’ importeur met beschuldigende uitspraken

| de ware tijd | Door: Redactie

“We zijn erg gechoqueerd door de beschuldigende uitspraken van de minister en begrijpen totaal niet waar die vandaan komen”, reageert directeur Amrita Autar van Nutrisur, importeur van Nutrilon-babyvoeding, tegenover de Ware Tijd.

Met woorden als “misbruik van monopoliepositie, sabotage en het creëren van een schaarste” uitte minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, zich woensdag tegenover journalisten.

Tekst Wilfred Leeuwin | Beeld dWT archief

De bewindsvrouw zegt dat de enige importeur van Nutrilon weigert om het product te verkopen tegen de door het ministerie vastgestelde prijs. Ook heeft de importeur gedreigd dat, als er geen hogere prijs wordt vastgesteld, het product

niet meer zal worden geïmporteerd.

Afhankelijk van koers

Volgens Autar schetst de bewindsvrouw een verkeerd beeld van zaken. “We hebben haar inderdaad twee brieven geschreven, nadat wij een reguliere lijst van het ministerie hebben ontvangen waarin tarieven worden vermeld voor de verkoop van Nutrilon op basis van een koers van SRD 25,51 voor de Amerikaanse dollar.”

“De beschuldiging van de minister schaadt mijn bedrijf en mijn goede naam”

In de brieven legt Nitrisur uit dat de vastgestelde verkoopprijs niet langer haalbaar is om het product te kunnen importeren. “Ik kan natuurlijk akkoord gaan met die prijs, maar dat kan pas wanneer ik weet dat de koers op dit niveau wordt gehouden of wanneer ik voorzien wordt van retentiedollars zoals beloofd aan importeurs van basisgoederen”, zegt Autar. “Ik wil ook geen prijsverhoging van het product, maar als je de dollars niet hebt om het te kopen, kan ik het bedrijf sluiten.”

Ze zegt vooralsnog de import niet te hebben gestopt. “Maar als ik op het moment van betaling dat niet kan, krijg ik ook niet geleverd, wat dus voor een schaarste zou kunnen zorgen. Voor nu is er voldoende voorraad aanwezig.”

De huidige consumentenprijs van de verschillende varianten is volgens Autar een hele poos stabiel gebleven, maar dat kan niet langer worden aangehouden. De koers blijft niet stabiel in de twee weken waarvoor de tarievenlijst van het ministerie geldig is.

Dollars

Autar zegt nog nooit in aanmerking te zijn gekomen voor retentiedollars en ook niet voor interventiedollars die de regering beschikbaar stelt aan importeurs. “Op allerlei manieren proberen we zelf aan dollars te komen.” Intussen heeft zij van de directeur van het ministerie begrepen dat er voor Nutrisur een aanvraag is gedaan om in aanmerking te komen voor retentiedollars.

“Zolang dat uitblijft moet ik er zelf voor zorgen en dan komt plotseling deze beschuldiging van de minister. Het schaadt mijn bedrijf en mijn goede naam. Ik ben tot nu toe, al langer dan dertig jaar, heel correct in mijn bedrijfsvoering. Ik heb een verantwoordelijkheid naar mijn medewerkers toe en heb ook andere verplichtingen. We zijn daarom dan ook geschrokken van de actie van de minister.”

Autar benadrukt dat de producent van Nutrilon in het buitenland vooraf de leveringen op bestellingen doet. “Het is dus payment after, maar dan tegen de prijs waar de dollar voor waard is. Het kan gewoon niet anders. Als ik nu verkoop tegen de koers van het ministerie moet ik het product tegen dezelfde koers weer kunnen inkopen en die garantie kan de minister mij niet geven.

Dat geldt niet alleen voor Nutrilon, maar voor alle importproducten. Ik weet dus niet waarom ze mijn bedrijf aanvalt. De minister zou zich juist moeten inzetten dat wij in aanmerking komen voor retentie- of interventiedollars om de bereikbaarheid van babyvoeding te garanderen. We hebben langer dan tien jaar geen schaarste hiervan gehad.”

Monopolie

Dat minister Kuldipsingh het heeft over het misbruik van een monopoliepositie vindt Autar verregaand, omdat er nog tal van andere merken babyvoeding op de markt zijn die niet door haar worden geïmporteerd. Evenwel beheerst haar bedrijf de markt voor meer dan 90 procent.

“We hebben goede en jarenlange contacten met vrijwel alle ziekenhuizen en bedrijven die afnemen, ook met het ministerie van Volksgezondheid. We lopen er niet mee te koop. De minister weet ook niet dat ik zelf individuen help tegen een redelijke prijs als een moeder hier aan de deur komt.”

Autar en haar directieleden vragen zich af wat achter de ‘aanval’ van de bewindsvrouw schuilgaat. Zij heeft aangekondigd dat de regering naar alternatieven zal uitkijken om Nutrilon te importeren. Voor Autar staat vast dat zonder een stabiele koers, de prijs van het ministerie niet kan worden vastgehouden.

Woordvoerder Arun Hindori van het Platform van levensmiddelenimporteurs in Suriname (Plis) zegt dat Autar inderdaad een punt heeft. Alle importeurs kunnen hiermee te maken krijgen. Hij bevestigt dat binnen het platform wordt gesproken over het beschikbaar stellen van de retentie- of interventiedollars door de overheid aan importeurs en dat er inderdaad een aanvraag hiervoor is gedaan voor Nutrisur.

Hierover zou een bekendmaking moeten zijn geweest aan het bedrijf. “De afhandeling geschiedt echter niet via Plis, maar met de individuele importeur.” Hij hoopt dat deze kwestie niet verder in de media wordt uitgevochten omdat het belang van babyvoeding veel groter is.

| de ware tijd | Door: Redactie