• donderdag 29 September 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Minister Achaibersing stapt 1 september op om persoonlijke redenen

| de ware tijd | Door: Wilfred Leeuwin

PARAMARIBO — Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft woensdag officieel zijn ontslag, per 1 september, ingediend bij president Chandrikapersad Santokhi. De president en de VHP zijn niet gelukkig met het besluit van de minister verneemt de krant. Achaibersing houdt echter voet bij stuk en zegt tot het eind van deze maand aan te zullen blijven. Hij rekent er op dat Santokhi zijn besluit accepteert en hem eervol ontslag verleend.

Officieel heeft het dat Achaibersing om persoonlijke en gezondheidsredenen opstapt. De persoonlijke redenen houden met het onlangs tragisch overlijden van zijn schoonzoon en kleinzoon. De krant verneemt echter dat ook

de gestrande gesprekken met het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de niet positief geresulteerde gesprekken met de schuldeisers van Oppenheimer, de doorslag hebben gegeven.

Hard IMF-standpunt

Het IMF heeft in de maand juni al een hard standpunt ingenomen tegen de manier waarop de regering gemeend heeft uitvoering te geven aan de voorwaarden voor het resoluut afbouwen van subsidies. Dat geldt ook voor het hanteren van marktconforme koersen voor onder andere de brandstofprijzen, de prijzen voor nutsvoorzieningen en het loslaten van de wisselkoers. De gesprekken met de schuldeisers zijn nog weerbarstiger verlopen, buiten de verwachting van Achaibersing.

De schuldeisers stellen dat zij lang genoeg hebben onderhandeld en niet weer genoegen zullen nemen met het uitstellen van het betalen van alvast de rente. Bij deze gesprekken was het voor de schuldeisers onverteerbaar dat het voor Achaibersing onacceptabel was in te gaan op hun voorstel om de toekomstige olie- en gasopbrengsten als onderpand te geven.

Achaibersing kan het volgens de bron van dit nieuws niet verkroppen dat hij ondanks zijn vele toezeggingen om de samenleving te zullen beschermen tegen de harde eisen van het IMF, die niet waar kan maken. Ook wordt vernomen dat nadat de regering de tweede tranche van de leningsovereenkomst met het IMF heeft misgelopen, mogelijk nu ook de derde tranche in gevaar zal komen.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking heeft intussen via radio ABC verklaard dat de regering vandaag nog komt met een verklaring ten aanzien van het ontslag van Achaibersing. Ramdin vraagt de samenleving begrip en respect te hebben voor de persoonlijke omstandigheden van de minister.

| de ware tijd | Door: Wilfred Leeuwin