• vrijdag 14 May 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

MILIEUACTIVIST SLEUR TEVREDEN MET AANPAK SBB IN ZAAK ILLEGAAL RONDHOUT

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

Foto: Milieuactivist Erlan Sleur

De onderschepping van de 100 verzegelde containers met illegaal rondhout op de Jules Sedney Haven en de ontwikkelingen daarna hebben de samenleving flink in beroering gebracht.

Milieuactivist Erlan Sleur noemt het heel goed dat Stanley Betterson, directeur van Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) de zaak uit handen heeft gegeven aan het openbaar ministerie. “Want als dit soort zaken zo doorgaan dan wordt ons land verder verkracht”. Sleur zegt daarom dan ook blij te zijn met directeur Betterson. De activist realiseert zich dat de belangen die op het spel staan groot zijn. “Ik hoop daarom dat de directeur dit vol weet te houden”.

Sleur verwacht bij een onderzoek dat veel namen van toppers in de politiek aan het licht zullen komen. “Want het kan niet zo zijn dat 100 containers vol met hout geruisloos langs allerlei controleposten onopgemerkt voorbij kunnen gaan, verzegeld worden door de douane en tenslotte klaarliggen op de haven, zonder dat iemand daar iets van afweet”.

De activist blikt terug op enkele jaren geleden waarbij personen die in de houtkap zaten zich erover beklaagden dat zij gefrustreerd werden door de SBB en weken tot maanden moesten wachten op goedkeuring van hun kapregister en controles van het hout waarna weer gewacht moest worden op toestemming voor het transport voor export. “Daar gaan maanden overheen. Terwijl zij zien dat hun collega’s die illegaal bezig zijn hun hout binnen een week gereed hebben voor export” benadrukt Sleur.

Controle die deze groep zelf heeft uitgevoerd zou volgens sleur hebben uitgewezen dat het om versgeraspte bomen ging. “Dat kan alleen wanneer allerlei instanties in hoge kringen erbij betrokken zijn”. Sleur zegt daarom het een hele goede ontwikkeling te vinden dat er nu actie wordt ondernomen. Hij hoopt dat de nieuwe Procureur Generaal de zaak voortvarend zal oppakken. “Want ik heb dit soort zaken vaker in de media gebracht”. Sleur merkt op dat vanuit de instanties de ondersteuning vrijwel nihil was, in dit geval is hij ervan overtuigd dat deze zaak niet in de doofpot kan omdat teveel instanties, waaronder de belastingdienst, betrokken zijn bij het onderzoek.

UNITEDNEWS

 

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie