• donderdag 18 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Mijn uiteindelijke doel met deze sport is om mee te doen aan het WK’

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO — “Ik heb meegedaan om mij te kwalificeren, maar ben nog niet op mijn maximale vermogen. Ik zal ernaar toe werken.” Die garantie geeft Randall Kariodimedjo, nadat hij zaterdag met Lyndon Ammersingh, Omar Johns en Tsuyenne Amatredjo een startbewijs afdwong voor de Zuid-Amerikaanse Powerlifting en Bench Press-kampioenschappen van september in Brazilië en de Pan-Amerikaanse Bench Press-kampioenschappen de maand daarop in Puerto Rico.

Kariodimedjo heeft alle onderdelen – squat, bench press en deadlift – feilloos doorstaan. Dat hij voorzitter van de Suriname Powerlifting Federatie is, staat zijn deelname niet in de weg. Hij geeft aan dat met de International Powerlifting Federation (IPF) is afgesproken dat ook bestuursleden mogen meedoen aan competities. “Alles wordt gefilmd, er zijn getrainde juryleden en tenslotte bepaalt het gewicht dat je hebt getild.”

“Eerst meedoen in de regio en kijken hoe we daar presteren en uiteindelijk naar het wereldkampioenschap” 

Randall Kariodimedjo

In 2016 werd hij nationaal kampioen en in de twee daaropvolgende jaren nam hij in Nederland als eerste Surinamer deel aan een wedstrijd onder toezicht van de IPF. “Mijn uiteindelijke doel met deze sport is om mee te doen aan het wereldkampioenschap powerliften. We willen alles stapsgewijs aanpakken; eerst meedoen in de regio en kijken hoe we daar presteren en uiteindelijk naar het wereldkampioenschap”, legt hij het traject uit.

Trials en open klasse

De SPF die enkele maanden terug door het directoraat Sportzaken werd erkend biedt aan powerlifters en liefhebbers van de sport een forum. Op het event zaterdag waren er trials en een open klasse. Via de trials konden deelnemers zich kwalificeren voor de regionale toernooien van september en oktober. Het werden spannende rondes, waarbij de participanten zichzelf steeds uitdaagden en hun limieten op de proef stelden.

Wikash Ramsaran werd in de open klasse (tien man) winnaar, gevolgd door Donovan Dongo en Patrick Elkerbout. Bij de vrouwen is Sujata Ramsaran-Balradj (27) winnaar geworden. De echtgenote van de mannenkampioen troefde Savora Pawiroredjo en Quielandia Pereira af. Ramsaran zegt tegen de Ware Tijd dat zijn voorbereiding heel erg stroef is geweest. De dertigjarige ambtenaar ging na het werk gelijk naar de gym, waar hij ook begeleider is van zes sporters. “Ik moest me daarna zelf ook voorbereiden … but hard work pays off”, zegt hij na zijn prijs te hebben ontvangen.

De kampioen is in 2017 begonnen met powerlifting en heeft deelgenomen aan diverse competities in verschillende gewichtsklassen. “Ik keek sedert 2020 uit naar de competitie. Door de Covid-19-pandemie had ik alle hoop verloren om mezelf weer te zien op het powerliftingplatform. Nu mogen wij Suriname ook nog op de internationale niveau vertegenwoordigen.”

Leermomenten

Dongo deed bij het onderdeel squat een recordpoging. Hij probeerde 300 kilo te tillen, maar had geen succes. Desondanks kijkt hij terug op een goede competitie na een lange periode van trainingen. “Ik ben niet als winnaar uit de bus gekomen, maar dit zijn leermomenten en ik neem mee wat ik kan voor de nationale kampioenschapen.”

In de vrouwen open klasse deden vijf vrouwen mee. Ramsaran-Balradj stak vooral uit op de onderdelen squat en deadlift. Ze noemde haar voorbereiding “zwaar en enorm stressend”. “Met heel veel moeite en lichaamspijn heb ik mogen trainen op dit niveau. Ik ben maar zes maanden bezig met krachttraining, waarvan zes weken voorbereiding naar deze competitie toe.”

Ze onthult dat ze “nooit gedacht” had om deze tak van sport te beoefenen. “Mijn man is mijn inspiratie. Ik train samen met hem”, vertelt ze lachend. Nu ze deze titel in de wacht heeft gesleept, kan ze niet wachten op de nationale kampioenschappen van 26 november.

Randall Karijodimedjo squat 220kg. Zijn bench press was 170kg en deadlift 240kg. [Foto: Sjafieq Moertabat]

| de ware tijd | Door: Redactie