• donderdag 30 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Mét gevangenneming

| de ware tijd | Door: Redactie

REFLECTIE / Iwan Brave

Hè hè, het hoge woord is eruit: ‘mét gevangenneming’! Van Bouterse en kompanen wel te verstaan. Want er zijn natuurlijk altijd mensen die echt niets volgen. Zo van: “Hè, met gevangenneming van wie?”“Van Bouterse toch!” “Wat heeft hij gedaan dan?” “Je weet toch van die Decembermoorden, daarvoor is-ie dik drie jaar geleden veroordeeld door de krijgsraad, maar hij mag op zijn achterbalkon in vrijheid, genietend van vogeltjes en de oceaanbries, zijn hoger beroep afwachten.”

Maar goed. De meeste mensen zeggen wel hard op, zonder dat het een politieke mening is, dat ze “nog nooit hebben meegemaakt dat veroordeelde

(massa)moordenaar zijn hoger beroep in vrijheid mag afwachten”. Want “niemand staat boven de wet toch”? In elk geval is er nu een generatie die dus anders leert: tenzij je Desi Bouterse heet en een kompaan van hem bent.

De enige plausibele reden die je hoort waarvoor dat is, is ter voorkoming van mogelijk ‘wapengekletter

De enige plausibele reden die je hoort waarvoor dat is, is ter voorkoming van mogelijk ‘wapengekletter’. Mogelijk is Bouterse zijn schietkracht danig getaand, afgaand op de grote diefstal in 2020 in zijn huis van zware militaire wapens, waarvan slechts de helft teruggevonden is. Dus het kan betekenen dat hij nog een kwart schietkracht heeft. Maar die ‘wapendiefstal’ kan even goed een grote misleiding zijn.

Los van of deze bezorgdheid dan wel behoedzaamheid terecht is; zou het niet billijk zijn geweest als zijn kompanen, de bijrolspelers, direct gevangen waren genomen? Immers, Bouterse wordt geadoreerd. Hoe dan ook; het hoge woord is eruit. Als na een lange zware bevalling. Berekend vanaf de aanvang van het Decemberstrafproces duurde die ruim vijftien jaren. Vanaf het delict berekend: ruim veertig jaren.

Eindelijk horen we tegen ‘schaker’ Bouterse: “Schaak!” Of het schaakmat (gerechtigheid) wordt; daarvoor rekt hij de spanning voor nog eens minimaal twee maanden. Veel meer rek zit er niet meer in.

| de ware tijd | Door: Redactie