• donderdag 18 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Menzo ziet nog mogelijkheden voor Natio

| de ware tijd | Door: Redactie

door  Stan Herewood

PARAMARIBO — “Ik werk naar een goed resultaat in de Nations League. Wij beschikken over een selectie die het aankan. Wij komen uit een rustperiode en zijn fit. We hebben daarna de play-off om mee te doen aan de strijd om de Gold Cup. Dus er zijn mogelijkheden.” De bedoeling van bondscoach Stanley Menzo is om met een zo sterk mogelijk elftal de returnwedstrijd van 23 maart 2023 in het Franklin Essedstadion te spelen tegen Mexico in het kader van de Concacaf Nations League.

Deelname aan de play-off biedt de nationale voetbalselectie van Suriname alsnog de mogelijkheid mee te doen aan de strijd om de Gold Cup. Maar er zijn enorme uitdagingen die lonken. Grootste zorg is dat de play-offwedstrijden worden gespeeld in de periode waarin spelers in de Nederlandse competitie niet kunnen meedoen voor Suriname dus zullen voor het grootste deel lokale spelers uit de eerste divisie van de Surinaamse Voetbalbond moeten worden ingezet.

“Maar een veel besproken onderwerp in kringen van de profs is de instabiliteit van het bestuurlijke in Suriname”

Een andere hobbel is dat de jongens uit diaspora het liefst spelen op natuurgras. Echter, de interlandwedstrijden van Natio worden alleen gespeeld in het Franklin Essedstadion, dat een kunstgrasmat heeft. Menzo weet dat er op de meeste velden in Europa op natuurgras wordt gespeeld. De bondscoach wil dan ook in dat opzicht aan de wens en de gebruiken van spelers tegemoetkomen. Maar zijn zorgen liggen niet hoofdzakelijk in de kwestie van spelen op natuur- of kunstgras.

Kansen bij Oranje

De spelers met een Surinaamse achtergrond moeten als prof voldoen aan de eisen van hun club en dat geeft de meeste hoofdpijn. De Ware Tijd heeft eerder geschreven over uiteenlopende meningen van voetballers die niet op elk gewenst moment beschikbaar zijn voor Natio, wat het plannen voor de bondscoach problematisch maakt. Als betrokken spelers wordt gevraagd het vereiste (sport)paspoort aan te vragen, haken sommigen af. De meeste afzeggingen hebben te maken met kansen die zij inschatten voor een oproep van de Nederlandse bondscoach om voor Oranje te spelen.

Maar een veel besproken onderwerp in kringen van de profs is de instabiliteit van het bestuurlijke in Suriname. Hoewel er geen harde uitspraak over wordt gedaan, hebben sommige grote Nederlandse clubs er moeite mee spelers beschikbaar te stellen omdat er onzekerheid bestaat over de conditie waarop ze na een missie van Natio terugkeren naar hun club.

Verlies Nederlanderschap

Een kwestie waarover niet meer wordt gesproken, is de opvatting van een Nederlandse staatsrechtgeleerde die in een uitgebreid artikel had gesteld dat het aannemen van een Surinaams paspoort consequenties kan hebben voor de spelers met een Nederlandse nationaliteit. Niet zeker is of potentiële spelers die ‘neen’ zeggen tegen de Surinaamse Voetbalbond bang zijn hun Nederlanderschap te verliezen en dus ook de voordelen die daarmee gepaard gaan. In De Nationale Assemblee heeft NDP-parlementariër Ebu Jones de “dubbele nationaliteit” ter sprake gebracht, zonder dat zover bekend daarop dieper is ingegaan.

Overigens, Menzo is voornemens te verjongen, omdat hij beseft dat enkele diaspora spelers ouder worden. Dat zal niet eenvoudig worden, want het zijn de jongere spelers met Surinaamse roots die op de ‘Oranjekans’ wachten. Hij praat wel vol lof over het huidige spelersarsenaal, dat dichtbij of boven de dertig jaar is, maar verliest daarbij de realiteit niet uit het oog. Hij weet dat de voetballers op termijn zullen moeten worden vervangen. “Over vier jaar zijn ze te oud”, zegt hij met verwijzing naar het Fifa-wereldkampioenschap voetbal in 2026.

| de ware tijd | Door: Redactie