• maandag 16 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

“Menzo na oso boi; hij kent de Surinaamse voetbalcultuur”

| suriname herald | Door: Redactie

Met de aanstelling van Stanley Menzo staat er na ruim vijf maanden weer een bondscoach aan het roer van Natio. De nieuwbakken oefenmeester van het nationaal voetbalelftal van Suriname volgt de in juli van het vorig jaar ontslagen Dean Gorré op. Niet iedereen kon zich toen terugvinden in vooral de manier waarop Gorré de laan werd uitgestuurd, maar Menzo heeft de zegen van minstens één van de coaches van de vorige staf.

Eugene Verwey, van 2018 tot en met 2021 de rechterhand van Gorré, noemt het aanstellen van Menzo een ‘goeie zet’ van de Surinaamse Voetbalbond (SVB). “Omdat hij bekend is met de Surinaamse voetbalcultuur. Menzo na oso boi, hij is bekend met de omstandigheden. Hij kent de mensen van het bestuur, is bekend met de omgeving en kent nogal wat mensen hier.”

Verwey leerde Menzo van dichtbij kennen van zijn periode bij de Suriprofs, waar hij vijftien jaar voorzitter van was. Hij beschrijft hem als één van de eerste voorvechters van het project, dat het mogelijk maakte dat diasporaprofvoetballers langer dan twee jaar voor Natio kunnen uitkomen.

Het had niet veel gescheeld of Verwey had zelfs ook met Menzo gewerkt. Voordat Gorré in 2018 bondscoach werd had de SVB eerst Menzo in gedachten. Dat ging uiteindelijk niet meer door, waardoor Verwey assistent van Gorré werd.

Nadat die in juli 2021 werd ontslagen zijn er enkele namen genoemd als zijn opvolger, maar Verwey is blij dat er uiteindelijk voor Menzo gekozen is. “Hij zou ook mijn keus zijn geweest,” benadrukt Verwey. “Menzo is een ervaren coach, heeft meerdere clubs onder zijn hoede gehad, is ook coach geweest van Aruba en kent dus het klappen van de zweep. Het feit dat hij Suriname kent en vaker in het land is speelt ook zwaar mee. Ik denk dat hij daardoor niet veel aanpassingsproblemen zal hebben. A man sab’ a san’ dya k’ba.”

Verwey denkt ook dat Menzo veel kan betekenen voor Suriname ten aanzien van het aantrekken van meer diasporaprofs. “Hij kent de meeste van de jongens, zowel de jongens die eerder onder Dean gespeeld hebben als anderen daarbuiten. Ik denk niet dat het moeilijk voor hem zal zijn om diasporaprofs te benaderen om voor Suriname te voetballen. Iedereen kent Menzo, zowel in Suriname als daarbuiten.”

Verwey onderkent dat er wat zaken misgegaan zijn tussen het SVB-bestuur en de vorige staf, maar oppert dat die zaken in het verleden gelaten moeten worden. “Iedereen heeft zijn les geleerd dus laten we die kesekese achter ons laten en het succes van Natio zien als een nationale zaak. Van mij heeft Menzo alle power.”

Menzo (58 jaar) komt over van Aruba waar hij technisch manager was en ook als interim-bondscoach fungeerde. Hij tekent bij Natio een contract van minimaal twee jaar. Ook de rest van de staf van Menzo moet nog samengesteld worden. In de wandelgangen wordt de naam van Roberto Gödeken als zijn assistent genoemd.

Guillano Bruce

| suriname herald | Door: Redactie