• zaterdag 04 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Mensen met bloedgroep A lopen meer risico op vroege beroerte

| gfcnieuws.com | Door: Redactie

GFC NIEUWSREDACTIE- De bloedgroep van een persoon kan worden gekoppeld aan hun risico op een vroege beroerte.

Dat blijkt uit een nieuwe meta-analyse onder leiding van onderzoekers van de University of Maryland School of Medicine (UMSOM). De bevindingen werden vandaag gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.

De studie wees uit dat mensen met een vroege beroerte meer kans hadden op bloedgroep A en minder kans op bloedgroep O (de meest voorkomende bloedgroep) – vergeleken met mensen met een late beroerte en mensen die nooit een beroerte hadden gehad.

Zowel vroege als late beroerte hadden ook meer kans op bloedgroep B in

vergelijking met controles.

Na correctie voor geslacht en andere factoren, ontdekten onderzoekers dat degenen met bloedgroep A een 16 procent hoger risico hadden op een vroege beroerte dan mensen met andere bloedgroepen. Degenen met bloedgroep O hadden een 12 procent lager risico op een beroerte dan mensen met andere bloedgroepen.

De onderzoekers benadrukten dat het verhoogde risico zeer bescheiden was en dat mensen met type A-bloed zich geen zorgen hoeven te maken over een vroege beroerte of zich moeten bezighouden met extra screening of medische tests op basis van deze bevinding.

“We weten nog steeds niet waarom bloedgroep A een hoger risico zou geven, maar het heeft waarschijnlijk iets te maken met bloedstollingsfactoren zoals bloedplaatjes en cellen die de bloedvaten bekleden, evenals andere circulerende eiwitten, die allemaal een rol spelen bij de ontwikkeling van bloedstolsels,” wordt aangehaald.

Eerdere studies suggereren dat mensen met een A-bloedgroep een iets hoger risico hebben op het ontwikkelen van bloedstolsels in de benen die bekend staan als diepe veneuze trombose. “We hebben duidelijk meer vervolgstudies nodig om de mechanismen van een verhoogd risico op een beroerte te verduidelijken,” aldus de onderzoekers.

| gfcnieuws.com | Door: Redactie