• maandag 29 November 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

IN MEMORIAM: Laurents Petrusi

| de ware tijd | Door: Redactie

‘Jouw dorp is je basis en je thuis’

22/10/2021 20:03 - Samuel Wens

Laurents Petrusi Foto: privécollectie  

BOTOPASI - ‘Gaamba Lolinsi’ (broer Laurents), ‘Peto’ of ‘Amoksi’, werd hij liefkozend genoemd. Laurents Petrusi, zoals hij officieel staat ingeschreven in het bevolkingsregister, heeft 11 oktober de strijd tegen de vreselijke corona verloren. Het dorp Botopasi, aan de Boven-Suriname in het district Sipaliwini, heeft in hem een grote en voorbeeldige persoon verloren. Hij was zoon van wijlen Mariana Petrusi en Afoema Josafath. Laurents heeft zijn biologische moeder niet gekend, want zij overleed toen hij baby was. Laurents werd als zuigeling, voor borstvoeding, op de schoot van Teenti Katreintje gelegd.

Wie kent in Botopasi niet zijn 'Saamaka womi osu' (gastenhuis), met als hoogstaand kunsthoutsnijwerk een fraai versierde voorgevel? Gaamba Lolinsi bouwde twee prachtige woningen, voor zijn (pleeg)moeder en zichzelf. Toen beide huizen en andere van familieleden tijdens de Binnenlandse Oorlog in vlammen opgingen, liet hij zich niet kisten, maar deed hij eer aan zijn lijfspreuk: 'Jouw dorp is je basis en je thuis'. Petrusi bouwde doodleuk een nieuw huis. Het tekende zijn volhardendheid. Op het laatst van zijn leven bezat hij zowel te Brokopondo Centrum als in Paramaribo eigen woningen. Hij opende in 1980 zijn eigen meubelbedrijf Petania waar hij als directeur de scepter zwaaide. 

Laurents Petrusi zag in 1945 het levenslicht. Onderwijzer Sam Leidsman, hoofd van de school op Botopasi, ontdekte al vroeg zijn talenten, die meer omvatten dan vaardigheid in houtsnijwerk. De dorpelingen, zijn leeftijdgenoten en vrienden, onder wie Abisai Ritfeld en Reinhard Amania, roemen hem als jager: bekwaam pijl-en-boogschutter. Maar het waren zijn groene landbouwvingers die de onderwijzer deden besluiten hem naar het district Brokopondo te sturen, waar hij bij het toenmalige landbouwproefstation Brokobaka te werk werd gesteld. 'Metter'

Vanwege zijn doorzettingsvermogen en vooruitstrevende inslag werkte Petrusi zich op tot topambtenaar. Als landbouwinstructeur gaf hij tuinbouwonderwijs op de lagere scholen en verwierf de naam 'Metter' (onderwijzer) in district Brokopondo. Ook legde hij talloze schooltuinen aan om kinderen de liefde voor de natuur bij te brengen. Schoolkassen werden bijgevuld met de opbrengsten van verkoop uit de schooltuinen. Hij werd uiteindelijk ressortleider van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij.

Petrusi was bovendien bestuurslid van de onderafdeling Brokopondo van de Nationale Partij Suriname, tevens bestuurslid en dienaar van de Maranatha Gemeente der Evangelische Broeder Gemeente te Brokopondo Centrum. Hij was een rolmodel voor velen uit het binnenland. Zijn wens om in Botopasi zijn laatste rustplaats te hebben, gaat zaterdag in vervulling. Hij ligt vanaf vrijdag opgebaard in zijn huis in Botopasi. 

Om zo een grote zoon te vereeuwigen zou Gaan Manja Basu - in het centrum van het dorp (waar culturele en officiële activiteiten worden gehouden) - aan de overkant van zijn huis, omgedoopt moeten worden tot Gaamba Lolinsi Manja Basu. Petrusi laat echtgenote Yvonne Norine Manuel en kinderen achter.

  Tweet  Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

| de ware tijd | Door: Redactie