• donderdag 01 June 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Meerdere vliegvelden binnenland ongeschikt door zware regenbuien

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld  Samuel Wens

SIPALIWINI — De Luchtvaartdienst (Lvd) verklaarde donderdag elf van de vijfendertig vliegvelden in het uitgestrekte binnenland ongeschikt vanwege de zware regenbuien van de afgelopen dagen. “Vliegtuigen kunnen vanwege de drassigheid van de landingsbanen niet landen en opstijgen”, verklaart een functionaris van de Lvd.

Hij vreest voor zijn baan als zijn naam bekend wordt en wil daarom anoniem blijven en onthult dat de vliegvelden gedurende alle regenseizoenen ongeschikt worden verklaard. Dit, omdat ze niet structureel en op ondeskundige wijze worden onderhouden. “Ze beschikken ook niet over de voorgeschreven afvoergoten.”

“Ernstige zieke patiënten van de Medische Zending moeten per helikopter

of boot naar Paramaribo overgebracht worden”

De vliegvelden zijn  bestemd voor personenvervoer, economisch en medisch transport. Nu de gouddelvers door deze situatie voor hun dagelijkse vluchten naar vliegveld Zorg en Hoop niet meer kunnen vertrekken via de ongeschikte vliegvelden zoals Tabiki aan de Lawa zullen de vliegtuigen uitwijken naar het Anapaike vliegveld in de directe omgeving. Die geschikte vliegvelden hebben door hun lateriet-bodem een betere  bodemgesteldheid. De ongeschikte verklaarde vliegvelden hebben die bodem niet.

Ernstige zieke patiënten van de Medische Zending moeten per helikopter of boot naar Paramaribo overgebracht worden. “Helikopters behoeven geen opstartbaan”, verduidelijkt de Lvd-functionaris. De vliegvelden van Donderskamp aan de Coppenamerivier en Laduani in Boven-Suriname zijn ook  ongeschikt verklaard, maar dit vanwege hoog wied en een obstakel bij de invliegstrook.

| de ware tijd | Door: Redactie