• donderdag 01 December 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Meer vrouwen moeten sporten’

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO — “Ik heb enkele maanden hiervoor getraind en het heeft vruchten afgeworpen. Als ik als vrouw bussen kan trekken en personenauto’s kan tillen, moeten anderen het ook kunnen.” Suhashini Kasdjo-Ramlakhan (25) is winnaar geworden van het Strong Event, een initiatief ondersteund door het ministerie van Defensie.

Twaalf militairen en burgers hebben op het terrein van de Memre Boekoe Kazerne aan de Verlengde Gemenelandsweg deelgenomen aan het evenement. Bij de mannen kwam Dion Foort (29) als winnaar uit de bus. Hij noch Kasdjo-Ramlakhan is in de militaire dienst.

“Wij vrouwen kunnen ook doen wat de mannen kunnen en

vandaag hebben wij dat bewezen”

Inspiratie

“De sporters hebben ons kracht en doorzettingsvermogen getoond, maar ook inspiratie om beter te worden. Ik ben echt onder de indruk. Het is belangrijk dat veel meer vrouwen deelnemen aan sport”, reageert Defensieminister Krishnakoemarie Mathoera op de activiteit, waaraan voornamelijk mannen hebben deelgenomen.

Het evenement is een initiatief geweest van sergeant Wikash Ramsaran en werd ondersteund door het ministerie. Mathoera zegt dat Defensie dat vaker heeft gedaan. Alleen was dit de eerste sportactiviteit die met fysieke kracht had te maken.

De bewindsvrouw zegt dat het beleid bij Defensie is dat militairen fit en fysiek sterk moeten zijn en altijd paraat moeten staan. “Daarvoor moeten we sporten. Dat draagt niet alleen bij aan een gezond leven, maar helpt ook de kosten drukken voor Defensie.” Ze doelt daarmee op ziektekosten. “Militairen moeten ook een inspiratie zijn voor het volk. Als burgers kijken naar Defensie en militairen moeten ze een instantie en mensen zien die berekend zijn voor hun job.”

Wedstrijdonderdelen

Er waren drie wedstrijdonderdelen. Bij het eerste moesten de deelnemers een bus van achtduizend kilogram twintig meter vooruit trekken. De tweede opgave was hetzelfde voertuig vijftien meter naar zich toe trekken vanuit een vast punt en bij het laatste onderdeel een auto van gemiddeld duizend kilogram zoveel  mogelijk keren tillen.

De taken werden extra bemoeilijkt door de heuvels over het pad waarop moest worden getrokken en de verzengende hitte. Kasdjo-Ramlakhan is voor het eerst kampioen geworden bij een officiële wedstrijd. “Ik ben moe, maar voel me prima. Ik ben vooral blij dat ik het heb gehaald.”

Runner-up bij de vrouwen werd Sujata Ramcharan-Balradj en op de derde plek eindigde luitenant Migisa Kressenhof. Voor Ramcharan-Balradj was het een geweldig moment te tonen waar ze al die maanden voor heeft getraind. “Wij vrouwen kunnen ook doen wat de mannen kunnen en vandaag hebben wij dat bewezen”, zei de runner-up.

Kressenhof gaf aan dat ze weinig tijd heeft gehad om zich voor te bereiden op het ‘Strong’ Event. “Ik heb zoveel mogelijk mijn best gedaan en het is  gelukt. Het was enorm zwaar in de felle zon. De objecten waren niet makkelijk te tillen en te trekken.”

Mannenkampioen Foort zei dat het voor hem een makkelijke dag is geweest. “Ik heb getraind en ik heb hier bewezen wat ik kan.” Hij heeft vaker meegedaan aan soortgelijke wedstrijden, maar voor het eerst is hij winnaar geworden. Wikash Ramsaran werd tweede en Patrick Elkerbout derde.

| de ware tijd | Door: Redactie