• dinsdag 15 June 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

MEER INKOMSTEN UIT GRONDBELEID EN STROOMTARIEVEN

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

De samenleving mag zich dit jaar voorbereiden op een forse stroomverhoging van meer dan 150%. De twee komende jaren volgen nog eens verhogingen van 50%.

Het beleid is dusdanig geformuleerd dat de lage inkomensgroepen gevrijwaard blijven. Het zijn de grootverbruikers die extra belast zullen worden. De regering hoopt met deze radicale aanpak voor eens en altijd te hebben afgerekend met de miljardensubsidie voor de energiebedrijf EBS. “Ik weet wat voor gevoel er gaat ontstaan bij mensen: mijn God, we gaan meer moeten betalen. Nee”, zegt president Chandrikapersad Santokhi.

“De laagste verbruikers gaan zelfs geld terugkrijgen. Ze gaan hele lage bedragen betalen, rond de 80 SRD per maand.

Die grootverbruikers, mensen die 4-5 airco’s gebruiken en 2-3-4 koelkasten hebben, gaan zelf moeten beslissen hoeveel faciliteiten ze willen gebruiken om te betalen. Hoe minder dure zaken ze gaan gebruiken, hun minder ze gaan betalen”, legt het staatshoofd uit.

Het grondbeleid zal ook meer financiële voordelen moeten opleveren voor de staatskas. Deze week worden de tarieven voor grondhuur en erfpacht verhoogd. Die gaan volgend jaar in. Via grondconversie denkt de regering flink te cashen. Belanghebbenden zullen worden ‘gestimuleerd’ om de kanonrechten die voor 40 jaren zouden moeten worden betalen, in één keer te voldoen. Zij worden daarmee direct eigenaar van de gronden. “We geven het volk zekerheid, en daarvoor krijgen we ook meer inkomsten. De mensen krijgen meer garantie op hun grond en kunnen een hypotheek nemen. Op basis van die hypotheek kunnen zij ook nieuwe ontwikkeling brengen. Dit is de richting die we opgaan”, legt de president uit.

De bedoeling is dat ook de watertarieven van de SWM aangepast worden. De verhogingen zullen echter niet proportioneel zijn. “Het zijn allemaal betaalbare bedragen. Maar ook hieromtrent gaan we nog beslissen hoe en wanneer we dit gaan uitvoeren na goeie voorlichting.”

UNITEDNEWS

 

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie