• maandag 20 September 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

MEER DATA NODIG VOOR ANALYSE SITUATIE COVID-19 IN SURINAME

Datum: | Bron: united news | Door: Redactie

Foto: Radjesh Orie, epidemioloog en directeur van het Bureau Openbare Gezondheidszorg

De mortaliteitsdatabase van COVID-19-gevallen in Suriname is niet goed georganiseerd. Hierdoor kunnen niet alle exacte gegevens worden afgeleid. “We missen namen. We missen geslacht”, zegt Radjesh Orie, epidemioloog en directeur van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG).

Zo is het is nog onduidelijk hoeveel mensen zijn overleden aan COVID-19, ondanks ze hun eerste vaccinatieprik hebben gehad. Nadrukkelijk kan wel gesteld worden dat er geen verband is met de longziekte “Er zijn personen te komen overlijden nadat ze zijn gevaccineerd, maar geen van ze zijn ten gevolge van de bijwerkingen van het vaccin te komen overlijden volgens Orie. Allen zijn onderzocht”, zegt Orie. Hij haalt aan dat er cases zijn geweest, waarbij personen zich lieten vaccineren terwijl zij reeds positief waren getest op het coronavirus. Ook zijn er gevallen van personen die binnen een week na vaccinatie besmet zijn met het virus. Deze cases zijn ernstiger verlopen.

Het Covid-19-vaccin voorkomt dat men ernstig ziek wordt na besmetting met het coronavirus. Als men volledig is gevaccineerd, is de kans op een besmetting behoorlijk teruggebracht. De extra weerbaarheid komt echter 2 weken na de laatste prik. De overlijdenskansen zijn zeer minimaal.

De vaccinatiedatabase is wel up-to-date.

Tot 26 juli 2021 zijn er 236.155 prikken gezet, op een populatie van 601.158 en een doelgroep populatie (boven de 18 jaar) 424.702. Totaal gevaccineerden met 1 dosis is 183.785 (30,57% van de totale populatie en 43,27% van de doelgroep populatie). Het totaal aantal volledig gevaccineerden is 52.370 (8,71% van de totale populatie en 12,33% van de doelgroep populatie).

Uit de laatst verkregen rapporten van sequencing, is het Delta-variant nog niet in Suriname. Er worden regelmatig bloedmonsters verstuurd naar Nederland, voor onderzoek op het voorkomen van Covid-19 varianten. In de loop van deze week worden de laatste resultaten verwacht.

UNITEDNEWS

Datum: | Bron: united news | Door: Redactie