• vrijdag 22 October 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Man (22) verdacht van beramen moordaanslag op premier Rutte

Datum: | Bron: suriname herald | Door: Redactie

Voorlezen

De Nederlandse politie heeft afgelopen zomer een 22-jarige Amsterdammer gearresteerd voor het beramen van een moordaanslag op de Nederlandse premier Mark Rutte. De Amsterdammer Yavuz O. wordt verdacht van bedreiging en het voorbereiden van een aanslag op politici, onder wie Rutte.

Ook wordt hij verdacht van opruiing met terroristisch oogmerk in een groep op messenger-app Telegram, waar veel complottheorieën verspreid worden.

Yavuz O. plaatste het afgelopen jaar opruiende berichten in onder andere het openbare Telegram-kanaal ‘De Bataafse republiek’. Dit kanaal werd begin deze week gesloten door de Nederlandse justitie wegens de bedreigende en opruiende berichten die er gedeeld werden.

Op 12 december plaatste Yavuz O. een foto van de ministers en koning Willem-Alexander op het bordes met de begeleidende tekst: "Ben benieuwd wat het volk hiervan gaat doen?" Een andere gebruiker reageerde daarop met: "Inderdaad, dankzij hun is Nederland naar de klote." Waarop de Amsterdammer weer reageerde: "Precies. En ik ga er verandering in brengen. Meeste Nederlanders hebben toch hekel aan die Rutte." En ook: "Zou je het in je hebben om ze allemaal te shooten? Gewoon vanuit een auto. Raam open. Gun naar buiten. En knallen maar."

Beveiliging
Vorige maand werd bekend dat Rutte extra zware beveiliging heeft gekregen omdat hij mogelijk het doelwit is van een aanslag of ontvoering. De dreiging komt uit de hoek van de georganiseerde misdaad en speelde op dat moment al een maand. Er zouden zogeheten spotters zijn gezien in de omgeving van de premier, verdachte personen die gelieerd zijn aan de drugsmaffia.

HLN

Datum: | Bron: suriname herald | Door: Redactie