• zondag 28 February 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Maersk Drilling krijgt boorcontracten in Suriname

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie

Maersk Drilling krijgt boorcontracten in Suriname

21/01/2021 16:04 - Ivan Cairo

Boorschip Mærsk Developer zal nog deze maand beginnen met de operatie voor de Surinaamse kust. Foto: maerskdrilling.com  

PARAMARIBO - De komende maanden nemen de exploratie- en booractiviteiten voor de kust van Suriname flink toe. Het Franse Total, dat op 1 januari operator werd in Blok 58, heeft contracten toegewezen aan Maersk Drilling voor exploratieboringen en andere daarmee verband houdende operaties. Met de twee contracten is een bedrag van ongeveer honderd miljoen US dollar gemoeid. In de overeenkomsten staan ook opties voor eventuele verlenging.

Voor de operaties zullen de boorschepen Mærsk Developer en Maersk Valiant worden ingezet. De twee diepwaterplatformen zijn aangetrokken voor zeker vijfhonderd dagen. Mærsk Developer begint nog deze maand met de operatie en Maersk Valiant naar verwachting in maart. Mærsk Developer is een boorplatform dat in waterdiepte tot drie kilometer kan opereren. Het werd opgeleverd in 2009 en wordt momenteel gereed gemaakt voor de Total-campagne na recentelijk werkzaamheden voor de Surinaamse kust te hebben afgerond. Het boorschip Maersk Valiant, dat nu bij Aruba ligt, zal gereed gemaakt worden voor verplaatsing naar Suriname. Zo maakte het Noorse bedrijf bekend.

Morten Kelstrup, directeur Operaties bij Maersk Drilling, zei verheugd te zijn om deze contracten binnen te halen. Ze dragen volgens hem bij aan de langdurige relatie met Total. "We hebben met dit bedrijf een uitstekende staat van dienst dankzij onze samenwerking in een aantal diepwaterexploratieprojecten. We zijn verheugd om onze aanwezigheid in het veelbelovende Suriname-Guyanabekken te vergroten. Ook zullen we in staat zijn om gebruik te maken van de mogelijkheid dat Mærsk Developer al offshore in Suriname opereert, om snel activiteiten op te starten, inclusief het leveren van geïntegreerde diensten om de efficiëntie te maximaliseren."

In Suriname zijn binnen een jaar vijf heel belangrijke oliebronnen aangeboord. De olie-bonanza in het Suriname-Guyanabekken begon in mei 2015 toen ExxonMobil de eerste grote olievondst in Guyana bekendmaakte. Intussen heeft ze daar al achttien zeer belangrijke vondsten gedaan en werd in december 2019 de eerste olie geproduceerd in het Liza-veld. Volgens analisten behelzen de olievondsten in de twee landen samen al meer dan tien miljard vaten. In 2000 stelde de Amerikaanse Geologische Dienst vast dat het Suriname-Guyanabekken meer dan vijftien miljard vaten ruwe olie en 1,13 miljard kubieke meter aardgas bevat. Analisten en consultants zijn van oordeel dat de olievondsten die tot nu toe in de twee landen zijn gedaan slechts het topje van de ijsberg zijn.

Vorig jaar september kondigde Exxon aan door te gaan met de ontwikkeling van het Payara-olieveld in het Stabroek B-blok. Bij Payara zal de eerste olie in 2024 worden opgepompt en zullen er dagelijks 220.000 olie worden geproduceerd. In 2020 had ExxonMobil zijn productiedoelstelling voor het Liza-veld bereikt en verwacht het bedrijf tegen 2026 meer dan 750.000 vaten per dag te produceren uit het Stabroek Blok dat 6,6 miljoen hectare groot is.

Hoewel de olieprijzen op de internationale markt momenteel beneden verwachting zijn, zijn de voorraden in Guyana en Suriname zeer aantrekkelijk vanwege de lage productiekosten en andere voordelige voorzieningen. Vooral in Guyana heeft ExxonMobil volgens analisten zeer gunstige contracten gesloten. De Amerikaanse maatschappij betaalde een ondertekeningsbonus van achttien miljoen US dollar en betaalt ze slechts 2 procent royalty's, terwijl op de geproduceerde olie er een winstdelingsclausule van 50 procent is afgesproken, die pas van toepassing is als 75 procent van de exploratie- en ontwikkelingskosten zijn terugverdiend.

  Tweet  Gerelateerde artikelenLokale inbreng veiligstellen bij olie-industrieStaatsolie: 'God houdt van ons'Staatsolie mogelijk over twee jaar op intenationale kapitaalmarktShell neemt blok 42 over van KosmosVerhoogde exploratieboringen voor de kust in 2021 Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie