• dinsdag 31 January 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Maandinflatie 6,6%, koers blijft op stoom, softdrinks en brood duurder

| dagblad suriname | Door: Redactie

Het hoge maandinflatiecijfer van 6,6 procent over oktober, de wisselkoers die SRD 32 is gepasseerd en op stoom blijft, en verdere verhoging van de prijzen van Fernandes softdrinks en broden zijn zaken die de Surinaamse bevolking aan de vooravond van 47 jaar onafhankelijkheid gepresenteerd heeft gekregen. Het is de nieuwste bevestiging van de steeds maar slechter wordende sociale- en financieel-economische situatie in Suriname. 

De salarissen van de meeste mensen zijn reeds “gestort” of uitbetaald, maar zijn nu al minder waarde dan de vorige maand. Over nauwelijks een week of hooguit anderhalf zitten de meeste mensen weer op zwart zaad en is

het daarna op de tanden bijten om te “overleven” totdat de feestdagen zijn aangebroken.

Hoge maandinflatie

Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) maakt in haar jongste publicatie bekend, dat de consumentenprijzen in de maand oktober met gemiddeld 6,6 procent zijn gestegen. Dit is het op één na hoogste maandinflatiecijfer die dit jaar is genoteerd. Het hoogste maandinflatiecijfer was in juni, toen 9,1 procent, als gevolg van vooral de gestegen internationale prijzen van goederen en diensten als gevolg van de Oekraïne oorlog. Daar bovenop begon de wisselkoers daarna ook “te lopen”.

De vraag naar de US-dollar op de valutamarkt begon rond die periode geleidelijk aan toe te nemen. Dat kwam hoofdzakelijk nadat de oliemaatschappijen zelf naar valuta moesten “zoeken” om de import van brandstof te kunnen betalen. De maandelijkse deviezenbehoefte voor brandstofimport ligt rond de US$ 40 miljoen. Gemiddeld wordt maandelijks 16 miljoen liter diesel en 19 miljoen liter gasoline geïmporteerd. Naast brandstof wordt er maandelijks nog rond US$ 30 miljoen aan medicijnen, eerste levensbehoeften en noodzakelijke grondstoffen geïmporteerd. 

Van SRD 21 naar boven SRD 32

Lag de wisselkoers van de US-dollar rond de laatste week in juni rond de SRD 21,00, deze is ruim vier maanden later aan de vooravond van 47 jaar srefidensi geklommen naar tussen SRD 32,04 (Centrale Bank van Suriname) en SRD 32,25 (Cambio). En er zijn indicaties dat de stoom er nog volop in zit, waardoor het verwachtbaar is dat de stijgende koersontwikkeling de komende dagen en weken zich zal blijven voortzetten.

Prijzen Fernandes

Deze week heeft Fernandes bekendgemaakt, dat door toenemende importkosten en de recente koersontwikkelingen zij geen andere keus heeft dan de prijzen van haar softdrinks en broden te verhogen.

Sedert de brand in de Fernandes Bottlingfabriek medio vorig jaar wordt in samenwerking met de Coca-Cola bottelaar in Trinidad de bekende Fernandes softdrinks daar geproduceerd en naar Suriname gebracht. De recente koersontwikkelingen hebben gemaakt dat de importkosten zijn gestegen, waardoor de prijzen ook als zodanig moeten worden aangepast. Hetzelfde geldt voor het gehele produktenassortiment van Fernandes Bakkerijen. Daarbij wordt verwezen naar prijsstijgingen van grondstoffen zoals bakkersmeel, suiker en vetten als gevolg van de koersstijgingen.

SS

| dagblad suriname | Door: Redactie