• vrijdag 20 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Lula: Armoedebestrijding prioriteit van Brazilië

| starnieuws | Door: Redactie

Voormalig Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva poseert voor een foto tijdens een interview met Reuters in Sao Paulo, Brazilië. (Foto: Reuters)

De voormalige linkse president Luiz Inacio Lula da Silva, die de opiniepeilingen leidt voorafgaand aan de verkiezingen in oktober, zei woensdag dat het terugdringen van armoede en ongelijkheid de prioriteit van Brazilië moet zijn boven fiscale discipline. Op een persconferentie zei hij dat de begrotingsmiddelen voor sociale programma's moeten worden verhoogd, zelfs als dat betekent dat een grondwettelijk verplicht uitgavenplafond moet worden opgeofferd.

"We moeten van ongelijkheid een prioriteit maken en niet van het uitgavenplafond", zei hij tegen verslaggevers van onafhankelijke websites. "Brazilië moet de armen terug in de begroting stoppen en de rijken belasten", zei hij, verwijzend naar zijn steun van de Arbeiderspartij voor het belasten van bedrijfswinsten en dividenden.

Lula (76)regeerde Brazilië van 2003-2010 en de sociale programma's van zijn regering haalden miljoenen Brazilianen uit de armoede. Hij bracht tijd door in de gevangenis op beschuldigingen van corruptie die later nietig werden verklaard, waardoor hij weer kandidaat kon worden. Verwacht wordt dat hij dit jaar in de presidentiële race tegenover de extreemrechtse president Jair Bolsonaro staat, hoewel geen van beide mannen hun kandidatuur formeel heeft bekendgemaakt.

Lula's duidelijke voorsprong in vroege opiniepeilingen heeft ertoe geleid dat sommige investeerders zich zorgen maken dat zijn terugkeer het begrotingstekort van Brazilië zou vergroten.

Maar ondanks zijn harde betoog over het terugdringen van armoede, kreeg Lula lof van enkele investeerders toen hij opnieuw suggereerde dat hij de gematigde Geraldo Alckmin als zijn running mate kon noemen. Sommige analisten zeiden dat de commentaren hielpen de real op te stuwen naar het hoogste niveau sinds november ten opzichte van de dollar.

"Ik zou er geen probleem mee hebben als ik een ticket met Alckmin zou moeten delen om de verkiezingen te winnen en dit land te regeren", zei Lula.

Andre Perfeito, hoofdeconoom bij Necton Investimentos, zei dat de opmerkingen werden beschouwd als "een signaal van fiscale verantwoordelijkheid van de kant van een eventueel bestuur van de Arbeiderspartij".

Lula bekritiseerde Bolsonaro omdat hij de dringende problemen waarmee Brazilië wordt geconfronteerd negeerde en zich alleen bezighield met zijn persoonlijke belangen en politiek zelfbehoud. "Ik kan geen president willen zijn om het probleem van het financiële systeem op te lossen... voor degenen die rijker zijn geworden door de pandemie", zei hij. "Er is voor mij maar één reden om kandidaat te zijn: om te bewijzen dat Braziliaanse mensen weer gelukkig kunnen zijn."

| starnieuws | Door: Redactie