• donderdag 01 December 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Lovende woorden voor overleden Louis Giskus

| de ware tijd | Door: Redactie

‘Eenvoudig, sociaal, integer, betrouwbaar, eerlijk, oprecht en een man van woord’

Met het heengaan van Louis Giskus, oud-voorzitter van de Surinaamse Voetbalbond (SVB), verliest Suriname volgens velen een grote persoonlijkheid, een voorbeeldig persoon en iemand met een grote dosis ervaring. Hij overleed vrijdag in het ziekenhuis op 72-jarige leeftijd, na maandag te zijn getroffen door een beroerte. Ondanks dat hij de laatste tijd ziek was, kwam het nieuws als een schok aan bij vooral voetbalminnend Suriname, maar met name bij hen met wie hij heeft samengewerkt.

Tekst Marinio Balsemhof

Beeld dWT archief

Als vader heeft hij al zijn energie gestopt in Surisports, dat hij

samen met zijn kinderen runde. Ondanks dat hij ziek was, trof men hem vaak nog in de winkel aan in de Stoelmanstraat waar hij klaarstond voor zakelijk en persoonlijk advies. En dat gemis zal zeker de komende maanden voelbaar zijn. “Het doet pijn, maar het zat er ergens wel aan te komen. Wij hadden het anders gewild, maar de Schepper bepaalt”, reageert Edson Giskus, die vaak samen met zijn vader bij voetbalactiviteiten was. Volgens de zoon, die bestuurlid is van Sea Boys, had zijn vader onderliggende ziektes. Hij kreeg maandag een beroerte in zijn sportbedrijf.

Giskus was SVB-voorzitter van 2002 tot 2013, na eerder dezelfde functie te hebben bekleed bij de Lelydorp Sportbond (LSB) en de voetbalploeg Sea Boys, waar hij vanwege zijn durf en wilskracht goede projecten neerzette. Ondanks de naam die hij verwierf in de gemeenschap, beschrijft zijn zoon hem als een “eenvoudig, sociaal, integer, betrouwbaar, eerlijk en oprecht en een man van woord.”

“Hij was een man met het hart op de juiste plek als het om de voetbalsport ging”

Ook Aniel Ghisaidoobe, Desney Romeo, Kenneth Jaliens en Gerrit Sahertian halen in afzonderlijke gesprekken dezelfde karaktereigenschappen aan. Ze zien allen zijn heengaan als een groot verlies voor de Surinaamse voetbalwereld. “Hij was een man met het hart op de juiste plek als het om de voetbalsport ging”, reageert Ghisaidoobe, tot kortgeleden nog bestuurslid bij Leo Victor.

Zakenpartners geven aan dat door de professionele opstelling van Giskus en openstaan voor kritiek, de zakelijke samenwerking door de jaren is uitgegroeid tot vriendschapsrelaties. Ghisaidoobe, Jaliens en Romeo wijzen op de projecten die de nu overleden sportman met weinig geld heeft opgezet.

Ghisaidoobe noemt bijvoorbeeld de standaarden die Giskus heeft neergezet als voorzitter van de LSB, die nooit geëvenaard zijn door de opvolgers. “Hij heeft mij als persoon en als bestuurder gevraagd en ongevraagd altijd advies gegeven.” Giskus schroomde er niet voor om de telefoon te pakken als zaken verkeerd werden aangepakt. “Aniel, ik zie je dat doen, maar houd daar en daar rekening mee en dat stelde ik zeer op prijs”, vertelt hij.

Verworvenheden

Romeo, Jaliens en Ghisaidoobe vinden dat Giskus als voorzitter van de SVB in staat is geweest om de organisatie hogerop te brengen. Zo heeft hij de oude statuten gewijzigd. “Hij is met veel minder geld samen met de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) en de Wereldvoetbalbond (Fifa) begonnen aan een traject dat zeer belangrijk is geweest voor de voetbalsport”, meent Ghisaidoobe. Hij doelt op zaken als verlichting van de accommodaties van een aantal lidverenigingen. Zij konden tegen een relatief goedkoop bedrag verlichting plaatsen, waardoor er ook ’s avonds kon worden gevoetbald.

Ook na zijn aftreden bij de SVB konden leden, clubs en individuen nog bij hem terecht voor advies of verduidelijking. Volgens Ghisaidoobe, één van de trekkers van de beweging die verandering wil brengen in het Surinaamse voetbal, zijn het deze eigenschappen die ervoor hebben gezorgd dat Giskus zich tijdens de stormen, aanvallen en tegenslagen staande heeft kunnen houden. “En dat alles in het belang van het voetbal en niet in eigen belang. En dat mag een voorbeeld zijn voor velen van ons.”

“Ik ben altijd kritisch op het beleid van de SVB, maar ondanks dat heb ik een hele fijne relatie met Louis gehad”

“Louis is voor mij een heel voorbeeldige voorzitter geweest”, stelt Romeo, voorzitter van de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname. Volgens hem heeft Giskus als voorzitter van de SVB altijd voor consensus gekozen. Hij heeft altijd geprobeerd om de bond op een zodanige manier te leiden dat eenieder tevreden zou zijn. Hij had altijd ook een luisterend oor voor wie dan ook.

Ondanks dat Romeo heel kritisch was naar Giskus en zijn team toe, heeft hij altijd een prettige samenwerking met hem gehad. “Ik ben altijd kritisch op het beleid van de SVB, maar ondanks dat heb ik een hele fijne relatie met Louis gehad.”

Volgens Romeo ligt daar het verschil met vele leidinggevenden van sportorganisaties in Suriname. “De fout die veel mensen maken, is dat je vaak kritiek hebt op het functioneren van iemand binnen een bepaald bestel, maar dat wil niet zeggen dat je problemen hebt met de persoon. Maar je hebt jammer genoeg bestuursleden die zaken verwarren en kritiek op hun functioneren als een persoonlijke aanval zien. Giskus is het voorbeeld geweest van het scheiden van zaken. Je kon ondanks de kritiek die je op hem leverde wegens zijn functioneren de beste maatjes met hem zijn en die relatie heb ik met hem gehad.”

Hij heeft zich volgens de sportjournalist ingezet om binnen zijn mogelijkheden de SVB op een goede manier te leiden en dingen te doen voor het Surinaamse voetbal. Uiteraard is niemand perfect en Romeo vindt dan ook dat bepaalde dingen beter konden. Voor hem is de mate waarop vrouwenvoetbal weer is opgeleefd onder Giskus een pluspunt van de oud-voorzitter. “Als wij naar de situatie nu kijken is het niets.”

Van zakenpartners tot goede vrienden

Sahertian, de Nederlandse bouwkundige en zelfstandige ondernemer die al jaren projecten uitvoert voor de KNVB, leerde Giskus in 2005 kennen toen in Coronie het Letitia Vriesde-voetbalstadion werd gebouwd. Het project werd door een goede samenwerking tussen de KNVB en SVB en een grote bijdrage van Giskus succesvol afgerond. “De samenwerking was goed en altijd correct. Ik heb meneer Giskus ervaren als een eerlijke man.”

Wat hem altijd aansprak was het feit dat Giskus alles wat hij deed, heeft gedaan voor de ontwikkeling van het voetbal. “Nooit voor eigen gewin of eigen eer.” Hij is blij dat hij met de overleden voorzitter veel mooie projecten heeft mogen uitvoeren voor de SVB. Hij noemt de aanleg van mini-kunstgrasvelden in Suriname, die zijn begonnen onder voorzitterschap van Giskus. “Nu liggen bijna in heel Suriname mini en grotere kunstgrasvelden.”

Een “bijzondere prestatie” vond Sahertian het verzorgen van veldverlichting voor de voetbalcomplexen in de districten. “Dat alles was knap, want het werd uitgevoerd zonder hulp van de Fifa, maar met eigen, weinige middelen en met hulp van de KNVB en stichting Suriprofs.”

Wat hem ook aansprak in zijn relatie met Giskus was het wederzijdse respect dat zij voor elkaar hadden. “En die band is na zijn voorzitterschap uitgegroeid tot een grote vriendschapsrelatie. Ik mag zeggen dat wij goede vrienden zijn geworden.” De band is zo hecht geweest dat de Nederlander er alles aandoet om bij de begrafenis aanwezig te zijn.

Tactvol en integer

Oud-bondscoach Kenneth Jaliens is geschokt door het droeve nieuws. “Ik heb hem op de eerste plaats gekend als een vaderfiguur. Hij was heel rustig en voorbeeldig en respectvol naar eenieder toe.” Als bondscoach heeft Jaliens een zeer prettig tijd met de toenmalige voorzitter gehad en was onder de indruk van de rust die hij uitstraalde en tegelijkertijd de zakelijkheid in de uitvoering voor de verantwoordelijkheid van het beleid. Giskus deed dat met veel tact en integriteit.

Jaliens wijst er verder op dat in de periode Giskus er een zeer goede samenwerking bestond met de KNVB. Veel opleidingen voor trainers werden toen in een samenwerkingsverband gerealiseerd. Na zijn periode als voorzitter van de SVB is die samenwerking voortgezet als speciale afgezant hier te lande voor de KNVB. “Dit vanwege zijn betrouwbaarheid”, weet de voetbaloefenmeester. Daarom durft Jaliens te stellen dat met dit verlies Suriname een grote, eerlijke, principiële sportman verliest, van het soort waarnaar in deze tijd halsreikend wordt uitgekeken.

| de ware tijd | Door: Redactie