• donderdag 09 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Livo geeft waarschuwend geluid bij start volleybalcompetitie

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — “Het had 3-0 moeten zijn, maar ik ben desondanks tevreden met de overwinning.” Woorden van Livo-coach Lionel Nabibaks nadat rivaal Yellow Birds zaterdagavond bij de start van de volleybalcompetitie in de mannenhoofdklasse in vier sets (25-23, 22-25, 25-21, 26-24) werd verslagen.

De ploeg uit Livorno en omgeving incasseerde wel een tegenslag. Na een succesvolle actie landde David Pinas verkeerd en kon hij door een rugblessure niet verder spelen. “Dat van Pinas legde sowieso een domper, maar we hadden de wedstrijd onder controle. Er waren genoeg wissels om de tegenvaller op te vangen. Misschien dat hij

voor langere tijd aan de kant zal zijn”, jammerde Nabibaks tegenover de Ware Tijd.

“Als team moeten we leren uit onze fouten.”

Ongenadig

Pinas werd vervangen door Zefanio Breinburg, die bij het net een grote kwelgeest was. De ex-speler van Yellow Birds was niet alleen ongenadig met zijn aanvallen, maar ook met zijn blocks.

Joshua Dwarkasing, die ook vanuit Yellow Birds de overstap naar Livo maakte, zorgde voor 25-23 en daarmee een 1-0 setvoorsprong. De tegenstander hergroepeerde en trok de setstand middels Anferney Schmeltz gelijk: 25-22.

Breinburg zorgde uiteindelijk voor de 3-1 triomf. De derde set sloot hij af met een smash (25-21), terwijl hij met opeenvolgende blocks op Schmeltz ervoor zorgde dat er een eind kwam aan het enerverende duel tussen twee ploegen die aan elkaar waren gewaagd.

‘Gehandicapt’

Nabibaks schrijft het verlies van de tweede periode toe aan concentratieverlies. “We zijn daarna onze opstellingen gaan aanpassen.” Hij voorspelt een “spannende” competitie.

Tegenhanger Fernando Rigters van Yellow Birds klonk ondanks de nederlaag niet ontevreden. “We waren ietwat gehandicapt door de afwezigheid van drie middenmannen (Roberto Joval, Ruben Sowma en Leroy Derby, … red.)”, haalde hij aan. “We hebben verder nul combinaties gelopen en maakten kleine gekke fouten. Ik vond Livo niet geweldig, omdat ze niets gedaan hebben wat ik niet had verwacht. Ik vond de arbiters (Antonie Manhoef en Chantal Karsters, … red.) wel minder”, aldus Rigters.

Best gedaan

Gideon zette Yellow Birds bij de vrouwen in straight sets (25-21, 26-24, 25-16) aan een kant. De ploeg uit Saramacca leunde zonder meer op de ervaring van de gezusters Janneke, José en Esther Tammenga, alsook Prya Tammenga-Ramdhani.

Yellow Birds is na afwezigheid van een seizoen terug op het hoogste niveau. Aanvoerster Johnelle Jameson, Abygail Winter, Whitley Nibte, Ralitza Vyent en Melisa Simons probeerden Yellow Birds vooral in de tweede set aan de winst te helpen, maar schoten te kort. “We speelden niet als team”, liet Jameson na afloop optekenen.

De captain was ook van mening dat ze teveel druk op zichzelf uitoefende. “Ik ben er pas weer in, maar als team moeten we leren uit onze fouten.” Yellow Birds leidde in de tweede set met 16-10. “Die hebben we zelf uit handen gegeven”, onderkende Jameson. “Maar dat lag aan onze focus. De communicatie was zoek en dat was onze grootste nekslag.”

Tegenhanger Janneke Tammenga keek terug op een “leuke, interessante, maar toch vermoeiende partij”. “We hebben wat nieuwe aanwinsten (onder andere Jeanne Tammenga, Puja Bhagwat, Sherea Ramdhani, … red.) en die moeten nog erin komen. Ze hebben wel hun best gedaan.” Tammenga was ingenomen met het spel van haar team in de tweede periode. “We stonden achter, maar konden recoveren.”

Opening

Het nieuwe seizoen werd in een redelijk goed gevulde Ismay van Wilgen Sporthal met een serve van ondervoorzitter Caroline Heilbron officieel voor geopend verklaard. Aan de competitie doen 66 teams uit Paramaribo, Wanica, Saramacca, Commewijne en Marowijne in verschillende klassen mee. De teams wenste ze een spectaculair, sportief en sportief seizoen toe.

| de ware tijd | Door: Redactie