• maandag 25 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Leesbrillenproject ChietSana Foundation in Munder zeer gewild

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld Arjen Stikvoort

PARAMARIBO — “Het is een heel mooie actie. Ik heb een nieuwe leesbril gekregen.” Sawitrie is blij met haar nieuwe aanwinst, omdat een bril voor haar onbetaalbaar is geworden. Vrijdag organiseerde ressort Munder in samenwerking met de ChietSana Foundation een leesbrillen- gezondheidsproject op het terrein van Soeng Ngie & Co aan de Nieuwe Charlesburgweg.

“Ik zeg altijd dat als je een dak boven je hoofd hebt, te eten hebt en gezond bent, deel je verder alles met je medemens”

Honderden mensen kwamen op de liefdadigheidsactie af. Tegen het einde van de dag was slechts nog een handjevol over

van de vierhonderd uit Nederland gedoneerde leesbrillen. “We zijn een samenwerking aangegaan met Chietra Bahora van de Nederlandse Stichting ChietSana Foundation”, vertelt Jitendra Bisseser, voorzitter van de ressortraad Munder.

Chietra Bahora spant zich al langer via haar stichting in om kinderen en ouderen te helpen het leven iets draaglijker te maken. Maar ook doneert ze veel hulpgoederen aan bejaardenhuizen, knapt zij scholen op met Nederlands schoolmeubilair en schenkt zij medische artikelen. “Voor de mensen in Munder wiens zicht minder is, wilden we graag via haar foundation mensen helpen aan een nieuwe leesbril”, aldus Bisseser.

Medische- en verzorgingsartikelen

Er waren stalletjes met allerlei medische- en verzorgingsartikelen zoals incontinentiemateriaal, mondkapjes, badkamerstoelen, rolstoelen en rollators. Bahora is enthousiast over het werk dat ze kan doen via haar stichting. “We zetten ons al vijf jaren in voor Suriname. Ik zeg altijd als je een dak boven je hoofd hebt, te eten hebt en gezond bent, deel je verder alles met je medemens.”

Het brillenproject vond zij binnen dit streven een goed initiatief. “De brillen met brillenkoker hebben we gekregen van mijn samenwerkende partner in Nederland Stichting Sociaal Culturele Activiteiten Zoetermeer.” Belangstellenden konden zich ruim van tevoren via Facebook registreren om in aanmerking te komen voor een leesbril. Ook konden zij een oog- en een bloeddrukmeting ondergaan en werd voorlichting gegeven over gezonde voeding en levensstijl.

Fundraising

Simultaan werd op hetzelfde terrein door de ressortraad een fundraising gehouden. Bezoekers konden tegen een kleine vergoeding een hapje en een drankje nuttigen. “De opbrengsten besteden we onder andere aan een kinderdagproject voor het kinderhuis Arya Dewaker en een ander kinderproject dat in januari van start gaat”, zegt Bisseser.

Behalve de leesbril met koker waren de uitgestalde artikelen niet gratis. “We hebben een donatiebox. Iedereen mag er in stoppen wat hij of zij kan missen”, zegt Bhora. Er zijn reeds vier rolstoelen de deur uit gegaan. De opbrengsten uit de box komen ten goede aan de sociale projecten voor senioren burgers.

Ook aanmelder Kalloe is tevreden met zijn nieuwe leesbril met koker. “Ik vind het een geweldige actie. Mensen zijn arm, hebben geen geld, maar hebben wel een bril nodig. Mijn bloeddruk en ogen zijn ook gelijk gemeten en die waren goed. Dat stelt me weer gerust.”

| de ware tijd | Door: Redactie