• woensdag 19 January 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

"Leerkrachten moeten gaan waar ze het beter hebben"

| suriname herald | Door: Redactie

De oproep van Stichting Edunova om leerkrachten van het basisonderwijs uit Suriname te werven voor Nederland heeft veel stof doen opwaaien. Er is met heel veel belangstelling gereageerd, getuige de vele positieve reacties van onderwijsgevenden voornamelijk op social media. Suriname Herald peilde de meningen van twee onderwijsgevenden van het basisonderwijs. EP geeft les in het noorden van Paramaribo. Zij noemt dit een gouden kans voor onderwijsgevenden.

"Laat de kans niet liggen, grijp die met beide handen aan," zegt een enthousiaste EP. Ze stelt verder dat de waardering voor leerkrachten voornamelijk in het basisonderwijs te wensen overlaat. "Wie het in het buitenland beter kan hebben moet gebruikmaken van deze kans. Wij staan aan de basis van de ontwikkeling van elke burger, die in Suriname is geboren en opgegroeid. Wij worden het slechtst betaald." EP zal ook solliciteren. "Wie weet kom ik door de selectie heen."

Juf ST van een basisschool in Paramaribo-Zuid, zegt dat leerkrachten moeten gaan waar ze het beter kunnen hebben. Ze zegt dat het niet de eerste keer zal zijn, dat leerkrachten het land massaal zullen verlaten. "Het onderwijs in Suriname is op zijn kop en heeft niets meer te bieden. Het Surinaams onderwijs werkt frustrerend voor leerkrachten, leerlingen ouders. Op sommige glo-scholen wordt gewerkt met de nieuwe leermethode en weer andere scholen werken met de oude leermethode. Als je het gekker wil maken, zijn er zelf scholen die een combinatie gebruiken van nieuw en oud. Dit is dieptriest."

ST zegt dat onderwijsgevenden hun geluk elders moeten beproeven. "Wie langer in het onderwijs in Suriname blijft, komt er zeker geflipt uit."

Edunova regelt het verblijf en de administratieve kosten. De diploma's moeten een waardering krijgen van de Internationale Diploma Waardering. Ook komt de opleiding Pedagogische Academie voor het Basisonderwijs (Pabo) bij kijken. De geselecteerden moeten in Nederland de Pabo-opleiding volgen alvorens aan de slag te kunnen.

Naomi Hoever

| suriname herald | Door: Redactie