• zondag 24 October 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Kunstwerk Ray Daal schittert in Baltimore

Datum: | Bron: starnieuws | Door: Redactie

Voorlezen

Grantangi, een kunstwerk van Ray Daal, hangt nu ook in de studentenlounge van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Rechts naast het schilderij, Ruben del Prado.

Public Health studenten in Baltimore (VS) kunnen vanaf vrijdag genieten van Grantangi, een kunstwerk van Ray Daal. Een reproductie van het mixed-media-werk is onthuld in de studentenlounge van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Grantangi is onlangs overhandigd door Ruben del Prado, alumnus van de prestigieuze universiteit. “Het is een eer voor deze Surinaamse kunstenaar dat zijn kunstwerk nu prominent te zien is in ’s werelds oudste en grootste school voor Public Health", zei Del Prado bij de onthulling. Hij legde uit dat Grantangi een ode is aan de vele miljoenen gezondheidswerkers in de wereld die al bijna twee jaar zorg en aandacht bieden aan patiënten met Covid-19.
Uit waardering voor deze hardwerkende eerstelijnswerkers creëerde de graficus Daal dit speciale kunstwerk, met olie- en acrylverf, houtskool, schildersplamuur en stukken traditionele 'pangi'-stof. Voor de onthulling in Baltimore was het schilderij bedekt met de speciale Grantangi Pangi, een ontwerp van het familiebedrijf Moussi Issa.
Del Prado vertelt dat deze gezondheidshelden en het kunstwerk hem inspireerden tot het lied Grantangi, voornamelijk geschreven in het Engels, met fragmenten van andere talen, die worden gesproken in Suriname, zoals Sranantongo, Sarnami Hindi, Saramaccaans, Javaans, Spaans en Nederlands.

De onthulling is bijgewoond door de studentencommissie en het hoofd van de Masteropleiding Public Health, Professor Marie Diener-West en Erika Juengst, directeur Alumni Relations and Annual Giving, Office of External Affairs, van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.
De Surinaamse ziekenhuizen zijn eerder dit jaar allemaal verrast met een reproductie van Grantangi. “Nu, in de vierde golf van Covid-19 in Suriname, waarbij het er veel op lijkt dat ons gezondheidszorg systeem aan het instorten is, is het meer dan ooit belangrijk om iedereen op te roepen om alsjeblieft verantwoordelijkheid te nemen om hun deel te doen, door zichzelf en anderen te beschermen,” zegt Del Prado.

Datum: | Bron: starnieuws | Door: Redactie