• zaterdag 30 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Koninklijke onderscheiding voor Vijay Gangadin

| starnieuws | Door: Redactie

Van l-r: Ram Rambharatsingh, adviseur Satya Dharma, Ramon Ramsodit president Satya Dharma, Vijay Gangadin, ambassadeur Rajendre Khargi en Ram Ramlal.

De Nederlandse koning Willem-Alexander heeft Vijay Gangadin benoemd tot Ridder in de Orde van de Oranje-Nassau. Hij kreeg de Koninklijke onderscheiding vandaag op de bijeenkomst over 150 jaar Hindoestaanse immigratie in Theater Zuidplein (Rotterdam) uitgereikt. Burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak hem
toe via een vooraf opgenomen video.

Gangadin (1972) ontving de onderscheiding vanwege zijn grote inspanningen voor de Rotterdams-Hindoestaanse gemeenschap en de Surinaamse diaspora. Als voorzitter van APNA zet Gangadin zich in voor de Hindoestaanse kunst, cultuur en religie. Zo stond hij aan de basis van de viering van het Holi-feest in Rotterdam en organiseert hij het jaarlijkse Divali-feest. Dankzij zijn inzet zijn beide feesten in 2020 toegevoegd aan het Nederlands immaterieel erfgoed. APNA groeide onder zijn leiding uit tot een grote maatschappelijke Hindoestaanse overkoepelende organisatie binnen Rotterdam-Rijnmond. Gangadin weet mensen en aangesloten organisaties te inspireren en te motiveren. Zo brengt hij met grote passie, energie en overtuiging de verschillende culturen in Rotterdam met elkaar in verbinding, zegt Ramon Ramsodit, president van Satya Dharma, die de voordracht van Gangadin gedaan heeft. "Deze onderscheiding is een kroon op mijn vrijwilligersactiviteiten", zegt Ramsodit aan Starnieuws. Ook uit Suriname is de voordracht ondersteund. Surinaamse diaspora In 2018 richtte Gagandin de Suriname-Nederland Kamer van Koophandel op met als doel de ondernemersinfrastructuur tussen Suriname en Nederland te verbeteren en handel te bevorderen. Als voorzitter van de Kamer initieerde hij onder meer de samenwerking tussen het Instituut voor Beeld en Geluid te Hilversum en het Nationaal Archief Suriname. Hierdoor wordt nationaal erfgoed beter behouden en komt het beschikbaar voor educatie over en bewustwording van historische waarden.

| starnieuws | Door: Redactie