• donderdag 22 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

KOMENDE MAAND MAATREGELEN OM WISSELKOERS TE STABILISEREN

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

Foto: Minister Achaibersing.

Het valutabeleid wordt dusdanig omgegooid waarbij de handel kan beschikken over Amerikaanse Dollars tegen de officiële wisselkoers.

Dit zal moeten resulteren in onder andere daling van de winkelprijzen. Van exporteurs wordt verwacht dat zij een deel van hun dollarinkomsten verkopen aan de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zodat de beschikbaarheid aan valuta gegarandeerd blijft. Verder komen er nog enkele monetaire voorzieningen die voor beheersing van de wisselkoers moet zorgen. De maatregelen gaan de komende maand in.

De eerste maatregelen uit het pakket worden reeds op 1 maart geïmplementeerd. De regering hoopt volgens minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning dat met deze stappen de stijgende discrepantie tussen de officiële wisselkoers en de straatkoers weggenomen wordt.

De straatkoers leunt al tegen SRD 19 voor de USD terwijl bij de geldwisselkantoren tussen SRD 16,50 en 17,50 wordt gehanteerd. “Je weet dat die koers een beetje lucht heeft.

We moeten het naar beneden brengen en stabiliseren. Wat belangrijk is, is dat die koers gestabiliseerd moet worden, zodat iedereen rustig kan plannen en die economie tot rust kan komen. Dat is waarmee we bezig zijn”, zegt minister Achaibersing.

Sommige cambio’s houden zich al aan de officiële wisselkoers van de CBvS. Die zijn echter nog sterk in de minderheid. Zo goed als zeker is dat de wisselkoers vóór 31 maart behoorlijk beheersbaar moet zijn, conform de afspraken met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) die over de brug zal komen met een bail-out. “We hebben een aantal maatregelen in mind. Eén van ze is bekend: de retentieregeling. Hierbij verkopen exporteurs, een deel van hun exportopbrengsten aan de Centrale Bank, zodat we daaruit de importen van basisgoederen en brandstof, et cetera, kunnen financieren en ook langzaam die monetaire reserve kunnen opbouwen. Dat is één van de belangrijkste maatregelen. Maar zo zijn er nog een paar kleine die in de monetaire sfeer liggen. Dus nu wordt er nog gesproken met de Centrale Bank om te proberen die koers toch wel een beetje naar beneden te brengen”, aldus minister Achaibersing.

UNITEDNEWS

 

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie