• donderdag 09 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Koi Carper houdt De Arend uit basketbalfinale mannenhoofdklasse

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — “De finale halen is een geweldige prestatie”, reageert Ludwig Belgrave vol trots tegen de Ware Tijd nadat Koi Carper zich dinsdagavond plaatste voor de finale in de mannenhoofdklasse van de Surinaamse Basketbalassociatie (SBA). In de beslissende vijfde partij werd De Arend met 76-65 uit de halvefinaleserie geknikkerd.

Koi Carper, dat de strijd om de landstitel vanaf zondag uitvecht tegen Ruckers, leidde vanaf het eerste fluitsignaal van het arbitrale trio Harold Meinzak, Remero Linger en Dwight King. Belgrave meent dat hij zich in de voorbereiding naar de tiebreak toe meer is gaan concentreren op de verdediging.

“Emile la Rose mocht van mij scoren, maar mijn verdediging moest wel goed aansluiten en het heeft gewerkt”, onderstreept de Koi Carper-coach, die aangeeft dat het voor hem meer een tactische ontmoeting was.

Spel ontregeld

Het goed opgekomen publiek genoot zienderogen van het duel. Vooral de korte, snelle guard Archino Prado van Koi Carper liet de Ismay van Wilgen Sporthal op haar grondvesten schudden. Behalve dat hij de verdediging van de ploeg uit Frimangron enkele keren voor schut zette of zijn teamgenoten op maat bediende, scoorde hij zelf ook.

Wilfred Zeefuik loofde Koi Carper. “Ze zijn gaan groeien en hebben ons spel goed ontregeld. Koi Carper verdient de zege en de finaleplaats”, onderkende de oefenmeester van De Arend. “Wij gaan nu onze wonden likken en ervoor zorgen dat we volgend jaar op alle posities een sterker team hebben”, aldus Zeefuik, die zei dit jaar vooral op de centerpositie ietwat verzwakt te zijn geweest.

Bovenliggende partij

Koi Carper sloot de eerste tien minuten af met 15-13, voordat de rust met 38-30 werd ingegaan. Darryl Tolud en Prado zorgden aan het begin van het derde kwart voor 44-30, voordat onder anderen La Rose De Arend terugbracht in de strijd: 39-46. Koi Carper ging de vierde quarter met 56-49 in. Donovan Rellum gaf Koi Carper met nog 5:17 uit een three-pointer meer ademruimte: 68-53.

De Arend gaf niet op, maar moest zich uiteindelijk gewonnen geven, na een onsportieve fout van Mitchell Zeefuik op Danzell Anantoewe met nog 1:18. Zeefuik werd uiteindelijk uit de wedstrijd gegooid, terwijl Michiel Tjon A Tsien, die Anantoewe verving, één van twee vrije worpen maakte voor een 74-62 stand. Sven Tojo maakte nog een driepunter voor De Arend, voordat Koi Carper zich uiteindelijk voor de eindstrijd plaatste.

Meer energie

Prado leidde de winnaar met veertien punten, Tjon A Tsien had dertien en Anantoewe twaalf. La Rose, die in de slotfase werd geplaagd door krampen en op gegeven moment niet verder kon, werd met 23 punten topscorer bij De Arend. Patrick Chesron eindigde met vijftien en Tojo met elf. 

Koi Carper verloor in de algemene ronde van de verkorte competitie beide duels van Ruckers, die in de halve finale De Schakel met 3-1 van zich afschudde. “We gaan tegen Ruckers meer energie erin stoppen dan we tegen De Arend hebben gedaan”, waarschuwt Belgrave. “Het maakt niet uit als we verliezen. Ik vind dit al een prestatie. Het was een lange weg met veel obstakels. Ik gun de jongens de finaleplaats. We gaan ervoor tegen Ruckers”, aldus de Koi Carper-coach.

| de ware tijd | Door: Redactie