• vrijdag 27 January 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Koi Carper en Ruckers trekken seriestand in evenwicht

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — Koi Carper en Ruckers hebben de spanning teruggebracht in de mannenhoofdklasse play-off van de Surinaamse Basketbalassociatie (SBA). Beide ploegen wonnen hun tweede halve finalepartij donderdagavond van respectievelijk De Arend (74-60) en De Schakel (83-66) en trokken daarmee de seriestand naar 1-1.

Koi Carper was zonder meer de verrassing van de avond. De winst was de eerste op De Arend, dat in de verkorte competitie beide duels won en zondag een 1-0 voorsprong nam. Ludwig Belgrave meent dat de spelers het verlies op de training op elkaar hebben afgereageerd. “De spanning is daardoor naar buiten gekomen

en vanavond was het inderdaad een andere game”, geeft de Koi Carper-coach toe. “Ik heb ook constant gewisseld en daarmee ook het spel ontregeld van De Arend. Ze hadden duidelijk geen antwoord daarop.”

“Hij heeft ook geen verklaring voor het feit dat zijn ploeg maar twee punten maakte in de laatste tien minuten”

Nadat Koi Carper de eerste quarter met 26-21 afsloot, werd de rust met een nipte 46-45 ingegaan. Na drie quarters stond het 58-58. Cliff Forster zorgde met een threepointer met nog 4:55 in de vierde quarter ervoor dat de latere winnaar een comfortabele 66-58 voorsprong nam.  De Arend scoorde in deze periode slechts twee punten, die met nog 1:40 voortvloeiden na twee succesvolle vrije worpen van Emile la Rose.

Vincent Benjamin en de korte snelle guard Arsinio Prado zetten het duel uiteindelijk op slot voor Koi Carper: 74-60. Belgrave onderstreept dat het een open game is geworden. “In game 3 komen we alsof we achterstaan.” Tegenhanger Wilfred Zeefuik schuift zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. “Zeker weten na zo’n groot verschil.” De oorzaak zoekt de De Arend oefenmeester bij zichzelf. “Misschien zijn we te rustig geweest op de training. Hoewel ons gameplan in de eerste helft lukte, bleek dat onze spelers vandaag in een hele andere mood waren.” 

Hij heeft ook geen verklaring voor het feit dat zijn ploeg maar twee punten maakte in de laatste tien minuten. “Ik weet niet hoe het komt dat we niet meer tot scoren kwamen.” Vaststaat dat de rotatie in game 3 beter opgang moet komen, meent Zeefuik. “We gaan meer hameren op de intelligentie van onze spelers in plaats van alleen hun talent”, aldus Zeefuik. Prado en Darryl Tolud scoorden elk zeventien punten voor Koi Carper, terwijl Sven Toyo evenveel punten maakte voor De Arend. La Rose kwam tot dertien punten.

Ruckers vs De Schakel

In tegenstelling tot game 1 kon De Schakel de kampioen van 2019 tot de rust (45-42) goed bijbenen. Ruckers ging de laatste fase in een redelijk goed gevulde Ismay van Wilgen Sporthal met 63-56 in. De Schakel bleek in deze fase niet echt bestand tegen de snelle acties van de latere winnaar, waar Kelvin Monkau een dikke vinger had in de triomf.

Monkau opereerde heel vaak in de bucket van de tegenstander, waar hij makkelijk tot scoren kwam en ook vele rebounds pakte. Daarnaast was hij ook vaak een rots in de branding in de verdediging. Ruckers-coach Maikel Meinzak was ondanks de winst niet helemaal tevreden. “We hebben een leuke game gehad, maar de opdrachten zijn niet uitgevoerd zoals ze op de training zijn besproken. De Schakel heeft nog steeds makkelijke ballen gescoord”, vindt Meinzak.

Game 3

Hij was niet verrast met de winst van zondag van zijn oude club. “De Schakel heeft toen mooi gespeeld”, vindt hij. De belangrijkste opdracht voor game 3 is dat Ruckers beter moet rebounden. “We hebben te makkelijke ballen gemist, maar dat gaat zondag niet meer gebeuren”, belooft Meinzak. Ray Emanuels onderkent dat zijn team in game 2 er niet vol tegenaan is gegaan.

“We zijn afgeweken van zaken die zondag zijn gelukt en zijn op het tempo gaan spelen van Ruckers. Dat hou je moeilijk vier quarters vol. Daarnaast waren we ook minder in de verdediging.” Belangrijk voor hem is dat de spelersgroep zich in game 3 gaat hergroeperen. “We gaan ons moeten houden aan gemaakte afspraken. Als we dat doen, dan is De Schakel weer op de goede weg”, aldus Emanuels.

Monkau werd met 25 punten topscorer bij Ruckers. Zijn teamgenoten Andrew Blijd en Bjorn Ewijk droegen veertien om twaalf punten bij. Jahmal Henar noteerde 24 punten voor De Schakel, voorwie Lagwyn Brondenstein ook zestien punten maakte. 

| de ware tijd | Door: Redactie