• vrijdag 31 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

KLM zet voorlopige stop vrachtvervoer; ondernemers bezorgd

| starnieuws | Door: Redactie

Ondernemers zijn er bezorgd over dat de KLM per 1 februari besloten heeft voorlopig geen vracht vanuit Paramaribo naar Nederland te zullen vervoeren. Als reden wordt onder andere opgegeven een forse vermindering van de toegekende capaciteit op de KLM-vluchten van Paramaribo naar Amsterdam voor vracht- en postzendingen.

Daarom heeft Air France KLM Martinair Cargo besloten om per 1 februari 2023 een embargo in te stellen tot nader order. Dit zal tot grote verliezen lijden, omdat de omzet drastisch zal verminderen. De KLM heeft vier vluchten per week en de SLM twee. Veel vracht zal niet meer vervoerd kunnen worden.

De

directeur van NV Luchthavenbeheer Vijay Chotkan reageert verbaasd over het besluit van de vliegmaatschappij. "Er zijn geen restricties opgelegd en wij zijn ook niet op de hoogte gesteld van zo een maatregel", zegt Chotkan desgevraagd aan Starnieuws.

Hij heeft samen met technici op 7 december een gesprek gehad met de KLM.Aan de orde is gekomen dat het Aircraft Classification Number (ACN) van de B777-300ER niet correspondeert met de Pavement Classification Number (PCN) van het platform op de luchthaven. De Boeing 777-300ER heeft een hogere ACN-waarde (tt) ten opzichte van de PCN 48. Dit houdt in dat de B777-300ER het platform hoger belast dan de toegestane waarde, legt Chotkan uit.

Benadrukt wordt dat tijdens het onderhoud aangegeven is dat er naar oplossingen gezocht zullen worden. NV Luchthavenbeheer heeft meegedeeld de PCN-waarde van het platform te laten herevalueren door een extern bedrijf. Na de herevaluatie zullen de nadere stappen worden besproken met de leiding van de KLM. De resultaten van de analyse worden de komende week verwacht.

Het analyserapport van de deskundige wordt spoedig ter beschikking gesteld zodat structurele maatregelen getroffen kunnen worden. De KLM dient vanwege de publicatie van de PCN waarde van 48 te weten met welke type vliegtuig Paramaribo moet worden aangedaan.

Chotkan voert aan dat er geen restricties zijn opgelegd aan de KLM. De twee spots waar de KLM taxiet vertonen wat scheurtjes omdat de B777-300ER veel zwaarder is dan de toestellen waarmee de KLM eerder deze route onderhield. Vooruitlopend op de structurele oplossingen, zijn alvast enkele maatregelen genomen, waarbij het platform dagelijks wordt geïnspecteerd en schoongemaakt.

Er is een verhardingsmiddel vanuit het buitenland gehaald om alvast de scheuren op het platform te herstellen. NV Luchthavenbeheer zal de KLM om opheldering vragen over het eenzijdig genomen besluit om een embargo op te leggen aan vrachtvervoerders. De algemeen directeur merkt op dat de vele verhalen die verteld worden door de KLM niet op juistheid berusten en ernstige desavouering en imagoschade zijn.

Ondernemers voeren tegenover Starnieuws aan dat export vanuit Suriname van onder andere commerciële groente, fruit, vis, honderden particuliere pakketten en overige cargo, niet vervoerd kunnen worden. Doordat de KLM een embargo heeft geplaatst, hebben bedrijven enkel de mogelijkheid hun vracht te boeken bij de SLM die twee keer per week vliegt naar Nederland. Het vrachtaanbod uit Suriname is zo groot dat SLM niet eenieder kan accommoderen. Tonnen aan vracht zullen niet vervoerd kunnen worden, met alle gevolgen van dien.

| starnieuws | Door: Redactie