• zondag 24 October 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Kleinzoon Toeroemang volgt granman Alalaparu op

Datum: | Bron: starnieuws | Door: Redactie

Voorlezen

De granman van de Trio, Asongo Alalaparu, (zittend) heeft met de zegen van acht dorpen, zijn kleinzoon Jimmy Toeroemang, (rechts van hem) benoemd tot grootopperhoofd. (Foto's: Directoraat Volkscommunicatie)

Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft vrijdag de inauguratie van de nieuwe granman van de Trio, Jimmy Toeroemang (30), bijgewoond te Kwamalasamutu. Hij was daarom ook niet aanwezig toen president Chan Santokhi naar Mexico vertrok. Hij heeft de nieuwe granman gefeliciteerd met zijn benoeming en hem succes toegewenst. Brunswijk is sinds vrijdag waarnemend president.

Oud-granman Asongo Alalaparu heeft het ambt formeel overgedragen aan zijn kleinzoon. Tijdens een vergadering van de leiders van de acht Trio dorpen in Zuid-Suriname op 28 augustus, gaven ze hun ondersteuning aan het besluit van het Alalaparu. De overdracht vond vrijdag ceremonieel plaats, door het opzetten van de hoofdtooi, het omhangen van de ambtssjerp en het overgeven van de wandelstok door het grootopperhoofd aan zijn opvolger. Hierna vond de inzegening plaats door voorgangers van de lokale Baptistengemeente, meldt het Directoraat Volkscommunicatie.

Waarnemend president Ronnie Brunswijk heeft de ceremonie te Kwamalasamutu bijgewoond.

In zijn overdrachtstoespraak wees de scheidende granman zijn kleinzoon erop dat hij grootopperhoofd is van twaalf stammen te Kwamalasamutu. Hij zal moeten samenwerken met de andere Inheemse volken, de Marrons, de overheid en alle Surinamers. De kersverse granman Toeroemang gaf aan zich ervan bewust te zijn dat hij een grote boot over de sula’s te trekken heeft.  Met ondersteuning van eenieder moet het lukken de gemeenschap van Kwamalasamutu op een hoog niveau te brengen.

Diverse sprekers brachten hun felicitaties over, onder wie kapitein Carlo Lewis namens de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en hoofdkapitein John ‘Lesina’ Sintanie die namens granman Bono Velanti van de Aucaners sprak.

Datum: | Bron: starnieuws | Door: Redactie