• vrijdag 14 May 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Kinderen leren op interactieve manier over kokos

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie

Kinderen leren op interactieve manier over kokos

03/05/2021 19:58 - Audry Wajwakana

Foto: Audry Wajwakana  

PARAMARIBO - "Juffrouw, is kokoswater gemaakt van melk en suiker?" "Wat is het verschil tussen kappen en schillen van een kokosnoot?" Vragen die enkele kinderen bij het eerste kokosevenement van Villa Zapakara stelden. In het museum is maandagmorgen door schrijfster Jo-Ann Monsels en dichter Stanley 'Sombra' Slijngaard de eerste kokosworkshop verzorgd. Zeven kinderen woonden het evenement bij, waarbij de schrijfster op een interactieve manier eerst uit haar boek 'Opa, wat is kokos' voorlas.

Vanwege het educatieve karakter van het boek is de schrijfster een samenwerking met het museum aangegaan om op een kindvriendelijke manier kinderen in te lichten over de veelzijdigheid van kokos. Sombra, die zelf uit district Coronie komt, had voor dit evenement niet de rol van schrijver of dichter, maar als oud-kokosteler en 'opa', zoals het verhaal in het boek. Aan de kinderen toonde hij wat het verschil is van het kappen en schillen van de vrucht. "Kappen is als je het met een slag in twee helften doet en schillen is wanneer je de bast eruit haalt", hield hij de kinderen voor.

Slijngaard toonde twee manieren van schillen: één met de houwer en de andere met een puntige houten balk. "De laatste manier is van de Javanen afgekeken, die de Coronianen verder een beetje hebben gemoderniseerd, omdat het puntige houten gedeelte steeds bijgeslepen moest worden", legt Sombra uit aan de Ware Tijd. In zijn jongere jaren was hij behalve kokosteler ook degene die de noten in de bomen ging plukken. "Mijn bijnaam was bommenwerper", grapt hij.

De focus van het eerste evenement was de geschiedenis van de kokos. Er was een speurtocht in de tuin van het museum uitgezet. De plaatjes die de kinderen vonden werden naast elkaar gezet om op die manier aan te geven wat er met de kokosteelt door de tijd is gebeurd. Die is in Coronie sterk achteruitgegaan. Sombra hoopt met de benadering van Monsels dat de kinderen liefde voor de kokosteelt krijgen. "Coroniaanse kokos was een exportproduct."

Monsels geeft aan dat door cultuureducatie aan een stukje behoud wordt gewerkt. "Er zijn bepaalde normen en waarden die je doorgeeft, maar als die niet ergens verduurzaamd in cultuureducatie dan gaat veel gewoon verloren." De auteur heeft daarom voor deze opzet gekozen, zodat Sombra als een grootouder zijn verhaal als kokosteler zelf aan de kinderen vertelt.

Het is de bedoeling dat het kokosevenement een groeiend karakter krijgt van een serie. "Bijvoorbeeld wat de verschillende bevolkingsgroepen met kokos doen, maar ook de kokosteelt vanuit de aardrijkskunde bekeken", vertelt Monsels. Om deel te nemen aan het evenement hanteert Villa Zapakara vanwege de coronapandemie een registratie vooraf. Per workshop mogen vijf kinderen meedoen.

  Tweet 

Gerelateerde artikelenKokosworkshop bootst 'Opa, wat is kokos' naJo-Ann Monsels debuteert met kinderboek Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie