• woensdag 18 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Kim Jong Un: 'Grote onrust'; 21 nieuwe 'koorts'-sterfgevallen

| starnieuws | Door: Redactie

Noord-Korea had zijn eerste uitbraak van Covid-19 toegegeven en kondigde zaterdag nog 27 doden aan. (Foto: AP)

Noord-Korea meldde zaterdag 21 doden en tienduizenden meer mensen met koortssymptomen. Leider Kim Jong Un zei dat de uitbraak van Covid-19 het land in "grote beroering" had gebracht. Het geïsoleerde land deed eerder deze week een ongekende bekentenis van zijn eerste Covid-uitbraak, nadat het meer dan twee jaar geleden geen infecties had gemeld sinds het begin van de pandemie.

Staatsmedia maakten vrijdag de eerste vermoedelijke sterfgevallen door het virus bekend.

Door de nieuwe sterfgevallen en infectiegevallen is het totale aantal sinds eind april gestegen tot 27 doden en 524.440 zieken, te midden van een snelle verspreiding van koorts. Noord-Korea zei dat 243.630 mensen waren hersteld en 280.810 mensen in quarantaine zaten.

Staatsmedia gingen niet in op hoeveel van de koortsgevallen en sterfgevallen werden bevestigd als Covid-19.

Noord-Korea, een van de slechts twee landen ter wereld die geen Covid-vaccinatiecampagne hebben gehad, heeft beperkte testmogelijkheden, wat suggereert dat de vrijgegeven aantallen waarschijnlijk slechts een klein deel van de totale infecties vertegenwoordigen. Te midden van de uitbraak kwam de regerende Arbeiderspartij van het land bijeen voor een spoedvergadering over de situatie, aldus KCNA.

"De verspreiding van de kwaadaardige epidemie is een grote beroering die ons land sinds de oprichting zal overkomen", citeerde het staatspersbureau Kim tijdens de bijeenkomst. Hij sprak echter zijn optimisme uit dat ambtenaren de uitbraak onder controle zouden kunnen krijgen, en zei dat de meeste overdrachten plaatsvonden binnen gemeenschappen die van elkaar geïsoleerd waren en zich niet van regio tot regio verspreidden.

Het land heeft sinds donderdag strengere preventieve maatregelen opgelegd om het verkeer van mensen en voorraden tussen steden en provincies te beperken, maar de beschrijvingen van de stappen door de staatsmedia suggereren dat mensen niet tot hun huis worden beperkt.

Experts zeggen dat het niet beheersen van de verspreiding van Covid-19 verwoestende gevolgen kan hebben in Noord-Korea, gezien de staat van zijn gezondheidszorgsysteem en het feit dat de 26 miljoen mensen grotendeels niet zijn gevaccineerd.

Noord-Korea test ongeveer 1.400 mensen per week, vertelde Kee Park van de Harvard Medical School, die aan gezondheidszorgprojecten in het land heeft gewerkt, aan persbureau Reuters.

Sinds eind april hebben 524.440 mensen tekenen van koorts vertoond, aldus KCNA.

Ambtenaren van de epidemische controle vertelden de vergadering van de Arbeiderspartij dat "in de meeste gevallen menselijke slachtoffers werden veroorzaakt door nalatigheid, waaronder een overdosis drugs vanwege een gebrek aan kennis van behandelmethoden", aldus staatsmedia.

Noord-Korea heeft eerder aanbiedingen voor Covid-19-vaccinaties afgewezen, en hoewel Zuid-Korea, China en de WHO allemaal hulp hebben geboden om de uitbraak aan te pakken, moet Pyongyang nog aangeven of het hun hulp zal accepteren.

| starnieuws | Door: Redactie