• donderdag 09 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Kersverse ‘Mofina’-beweging bezoekt Huize Ashiana ter oriëntatie en treft erbarmelijke situatie aan

| dagblad suriname | Door: Redactie

De onlangs door president Chandrikapersad Santokhi ingestelde Mofina-beweging, heeft zich dinsdag 29 november georiënteerd bij Huize Ashiana. Tijdens het bezoek heeft de organisatie, onder leiding van voorzitter Franklin Todie, een rondleiding gehad van Ashiana-directrice Brenda van Daal. 

De Mofina-beweging, die op vrijdag 18 november is geïnstalleerd, heeft als doel kansarmen binnen de samenleving gelijke kansen te bieden. De Mofina-beweging heeft bij Huize Ashiana een beeld gekregen van de erbarmelijke situatie daar.

Zij heeft zich door directeur Van Daal laten informeren over de pijnpunten van het bejaardentehuis. Tijdens de rondleiding werden gesprekken gevoerd met personeelsleden en enkele bewoners. “Wij hebben heel veel gezien”,

zegt voorzitter Todie.

Situatie baart zorgen

Hij zegt dat de geconstateerde situatie c.q. de leefomstandigheden van de seniore burgers zorgen baart. Todie spreekt van kapotte bedden, stoelen, ijskasten en wasmachines, terwijl de deuren van de diepvries ook niet meer voldoen. Daarnaast heeft de koeling het op bepaalde plekken laten afweten. 

Ongedierte

Todie merkt ook op dat de instelling te kampen met ongedierte zoals insecten (houtluizen en kakkerlakken) en ook ratten. “Het is te veel om op te noemen”, aldus Todie, die eraan toevoegt, dat sommige gedeelten van het gebouw niet meer te bewonen zijn doordat houtluizen er hun intrek hebben genomen. Het terrein is volgens hem dringend aan een schoonmaakbeurt toe, terwijl ook de bomen op het terrein gesnoeid moeten worden. Verder dient de ontwatering aangepakt en de insecten- c.q. rattenplaag bestreden te worden.

Gebrek aan voeding

Huize Ashiana heeft naar de inschatting van de Mofina-voorzitter van elk zeker nodig wasmachines, gasfornuizen, ijskasten en grote freezers. Daarnaast moeten de bewoners ook voorzien worden van voeding, waaraan intern momenteel een gebrek lijkt te zijn. 

Todie merkt op dat bruinbrood van het menu van Ashiana geschrapt is. Ook hierin wil de beweging verandering brengen. 

Na de rondleiding zijn er afspraken gemaakt met de leiding van de instelling over hoe het een en ander aangepakt zal worden en in welke noden zal worden voorzien.

| dagblad suriname | Door: Redactie