• maandag 20 September 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

KAPITAALFONDSEN STEEDS MEER GEÏNTERESSEERD IN CANNABISSECTOR

Datum: | Bron: united news | Door: Redactie

Het Verenigd Koninkrijk (VK) is Europa’s meest actieve markt voor investeringstransacties in startende cannabisbedrijven, goed voor meer dan de helft van het totale investeringsvolume in de sector. Dit staat in een recent uitgegeven onderzoeksrapport.

Het rapport is afkomstig van de adviseurs Hanway Associates, in samenwerking met het wereldwijde advocatenkantoor DLA Piper, het Zweedse cannabisfonds Enexis AB en de in Londen gevestigde investeringsbank Hannam & Partners, met behulp van gegevens van Crunchbase en Seedrs. Uit gegevens van Crunchbase-gegevens die teruggaan tot 2008, blijkt dat het VK goed is voor 52,9% van alle investeringen in cannabisbedrijven, met Duitsland op de tweede plaats met 10,6% en Zwitserland op de derde plaats met 7,1%. Het rapport stelt dat er “een vlaag van belangstelling” is geweest in de Britse sector, na het besluit van de Financial Conduct Authority om Britse en buitenlandse cannabisbedrijven toegang te geven tot de London Stock Exchange.

Uit het rapport blijkt dat Europese investeringen in cannabisstartups grotendeels waren verdeeld over twee subsectoren: welzijn en medische toepassingen. Het hoge percentage wellness-investeringen is waarschijnlijk te wijten aan de groeiende belangstelling voor CBD-producten en aan het feit dat recreatief gebruik van cannabis nog steeds grotendeels illegaal is in heel Europa.

Ook wordt er gewezen op een “domino-effect” op van medische cannabishervormingen in heel Europa, waarbij de meeste landen nu een vorm van medische toegang tot cannabis toestaan, ook al is de markt nog “in opkomst”.

Medicinale-cannabisbedrijven worden gedefinieerd als degenen die betrokken zijn bij een deel van de toeleveringsketen die cannabisproducten zonder vergunning voor medisch gebruik leveren, zoals gedroogde cannabisbloemen. Dit werd apart gedefinieerd voor farmaceutische producten, die door de regelgevende instanties van geneesmiddelen zijn goedgekeurd.

Sinds 2008 hebben durfkapitaalinvesteerders het grootste deel van het investeringsvolume in cannabisbedrijven voor hun rekening genomen, terwijl meer institutioneel geld van family offices en investeringsbanken nog steeds enige terughoudendheid toont tegenover deze ‘taboe’-sector.

Het rapport geeft ook aan, dat het hoge volume aan durfkapitaal in de sector een relatief nieuw fenomeen is, aangezien de investeringen in cannabisbedrijven tot 2019 grotendeels afkomstig waren van angel-investeerders en vermogende particulieren. Will Gibbs, directeur van Octopus Ventures, gaf de auteurs van het rapport mee, dat ‘taboe’-sectoren zoals cannabis vaak grote kansen bieden voor early movers. “We hebben een sterk proefschrift en trackrecord opgebouwd rond taboesectoren, gebieden met een hoge onvervulde behoefte met zeer gevestigde geïnstitutionaliseerde vooroordelen, wat betekent dat er doorgaans beperkte innovatie en investeringen zijn”, zegt Gibbs. “Slechts een subset van investeerders en ondernemers gaat naar deze ruimtes, maar de omvang van de prijs is enorm.”

De voorspelling is een snelle groei in de Europese cannabissector in de komende jaren, waarbij de regio wordt vergeleken met de vroege jaren van de Noord-Amerikaanse Cannabisindustrie, die nu naar verwachting ongeveer USD 30 miljard waard zal zijn.

Gewezen wordt op de komst van nieuwe op cannabis gerichte fondsen, zoals het Zweedse Enexis B, het Ierse Oskare Capital en het Britse Verdite, als waarschijnlijke aanjagers van grotere en frequentere financieringsrondes in de toekomst.

Volgens het onderzoek is het niet alleen de steun van particuliere investeerders die de Europese cannabisindustrie in een stroomversnelling brengt. Overheden over het hele continent steunen in toenemende mate de innovatie in de sector. En naarmate investeerders steeds meer inspelen op de kansen in deze industrie, lijkt het erop dat Europa een inhaalslag begint te maken op cannabisgebied ten opzichte van zijn Amerikaanse rivalen.

UNITEDNEWS

 

Datum: | Bron: united news | Door: Redactie