• maandag 25 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Kalashnikov vereenvoudigt AK-12 aanvalsgeweerDOOR DUNCAN MIL

| dagblad suriname | Door: Redactie

Rusland heeft het Kalashnikov AK-12 aanvalsgeweer aangepast om het voor infanterie gemakkelijker te maken om te gebruiken en meer controle te geven over de schietmodi. De AK-12 heeft nu een eenvoudige tweerichtingsschakelaar.

Na kritiek besloot Rusland de oude AK-74 te vervangen omdat deze minder nauwkeurig en moeilijk te monteren was met meerdere optica in vergelijking met de Amerikaanse tegenhanger, de M4-karabijn.

De benoeming van Vladimir Zlobin als hoofdwapenontwerper bij Izhmash, de Russische wapenfabrikant, leidde in 2010 tot een innovatief AK-prototype. Het zou kunnen overschakelen van een kaliber van 5,45 mm naar een ronde van 7,62 mm met een eenvoudige vatwissel. Zlobin verving

de AK-vuurselector door een ambidextere selector in westerse stijl, die een veilige, semi-automatische, een ongebruikelijke drie-round burst-modus, volautomatisch met 700 rondes per minuut en een hyperburst-modus met 900 rondes per minuut bood.

Het was ook de eerste AK met een Amerikaanse Picatinny-accessoirerail om optica en andere widgets te monteren. Tijdens uitdagende militaire proeven kwamen er echter betrouwbaarheidsproblemen naar voren en stegen de productiekosten meerdere keren meer dan die van de AK-74. De situatie in Izhmash was nijpend.

In 2013-14 fuseerde Izhmash met Izhmekh, het zusterbedrijf, en creëerde Kalashnikov Concern, eigendom van het door de staat gecontroleerde Rostec.

In 2016 besloot Rusland de AK-12 opnieuw te ontwerpen en Sergey Urzhumcev verving Zlobin. De nieuwe versie was echter een bescheiden verbetering ten opzichte van de AK-74: groter bereik tot 440 meter, verminderde terugslag, twee-round burst-modus en Urzhumcev verwijderde de ambidextere selector.

Het had ook holografische en thermische nachtzichtvizieren met rode stippen op de Picatinny-rail.

Halverwege 2017 doorstond de AK-12 zijn veldproeven en tegen januari daarop nam het leger de AK-12 en 7,62 mm-versie aan – de AK-15.

De invasie van Moskou door Oekraïne heeft meer problemen aan het licht gebracht.

“In de kortst mogelijke tijd hebben we technische oplossingen gekozen, een prototype gemaakt en dit gedemonstreerd aan vertegenwoordigers van het Russische ministerie van Defensie”, vertelde de president van Kalashnikov Concern, Alan Lushnikov, aan het staatspersbureau RIA.

Ondertussen zijn Kalashnikov AK-12’s zeer gewilde slagveldprijzen geworden onder Oekraïense jagers, niet alleen vanwege hun capaciteiten, maar ook vanwege wat het bezit ervan symboliseert.

| dagblad suriname | Door: Redactie