• zondag 11 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

KABINET SANTOHKI NIET BLIJ MET BRUTALE HOUDING NEDERLAND NAAR BRUNSWIJK

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie

De regering van Suriname heeft Nederland, in twee afzonderlijke gevallen, flink op de vingers getikt. Na het presenteren van een verkeerde landkaart, wordt Den Haag nu ook berispt voor de wijze waarop vicepresident Ronnie Brunswijk is besproken in De Nederlandse Tweede Kamer door met name buitenlandsminister Stef Blok.

“De regering van de Republiek Suriname vraagt de Nederlandse regering om respect en erkenning te hebben voor de democratische instituten en politici in functie”, staat in een verklaring die is gedeponeerd bij de Nederlandse ambassade in Paramaribo.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) zegt dat op verschillende momenten er overleg is geweest met Nederland over uitspraken die door de regering van Suriname als denigrerend worden ervaren. Aan de Nederlandse politieke ambtsdragers is gevraagd geen waardeoordelen te vellen over interne aangelegenheden van Suriname.

“Ik wilde u mededelen, dat vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken, vanaf den beginnen aan minister Stef Blok en meer recentelijk aan de ambassadeur van der Zwan hier te landde, onomwonden is aangegeven dat Suriname een soevereine staat is en dat wij democratische instituten hebben, en dat die gerespecteerd dienen te worden, en verder dat er geen oordeel behoeft te zijn”, zegt minister Ramdin.

Hij hoopt dat met de officiële statement het nu duidelijk is dat de regering van Suriname unaniem is in dit standpunt. “Door de minister van Buitenlandse Zaken International Business en Internationale Samenwerking is aan Nederlandse bewindvoerders onomwonden aangegeven dat de vicepresident een integraal en ondeelbaar onderdeel is van de regering van de Republiek Suriname, democratisch gekozen en geïnstalleerd in functie”, aldus Ramdin.

Deze verklaring komt nadat er in De Nationale Assemblee (DNA) een standpunt van de regering is gevraagd toen Brunswijk in de Tweede Kamer is uitgemaakt voor veroordeelde drugscrimineel. Ook werd de indruk gewekt dat Brunswijk en zijn politieke partij ABOP geen betrouwbare partner zouden zijn en voor de val van het kabinet Santokhi kunnen zorgen.

UNITEDNEWS

 

Datum: | Bron: United News | Door: Redactie