• donderdag 09 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Jurny Z. debuteert met ‘De drie popi meisjes van Lely’

| de ware tijd | Door: Redactie

door Audry Wajwakana

PARAMARIBO — “Een droom die werkelijkheid is geworden. Ik heb lang aan de weg getimmerd, maar het is eindelijk zover.” Jurny Zeegelaar-Maaijen kan haar blijdschap niet verbergen. Met haar novelle ‘De drie popi meisjes van Lely’ maakt ze, onder haar artiestennaam Jurny Z. haar debuut als schrijfster.

Haar pennenvrucht komt officieel morgen uit, maar ze kreeg dinsdagmiddag “vers van de pers” de eerste exemplaren uit handen van Robby ‘Rappa’ Parabirsing van uitgeverij Ralicon. Het verhaal gaat over de drie vriendinnen Anna, Pammie en Sida, die in de examenklas van de muloschool van Lelydorp zitten.

“Ik heb lang aan de weg

getimmerd en het is eindelijk zover”

Ze hebben elk een andere sociaal-maatschappelijke achtergrond, maar zijn vanwege hun studie met elkaar verbonden. De vader van Anna is arts, de moeder jurist en haar beide broers blinken uit op sportgebied. Anna doet het niet goed op school en moeder is daar niet blij om. Ze krijgen het vaak met elkaar aan de stok.

Het tweede popi meisje, Pammie, komt uit een middenstandsgezin en heeft goed contact met haar ouders, beiden leerkracht. Ze kan vrijwel alles met hen bespreken. Sida komt uit een gebroken gezin en wil graag haar vader leren kennen, maar door haar moeder, met wie ze alles kan bespreken, lukt dat niet.

Inspiratie

De auteur schrijft ook over de leuke dingen die op school plaatsvinden, bijvoorbeeld over een jonge sexy leerkracht. De grote vraag is of deze popi meisjes zullen slagen voor het eindexamen.

De inspiratie voor dit verhaal is dat de auteur deze soort populaire groepjes op scholen en organisaties vaak tegenkomt. Daarnaast heeft ze in haar jonge jaren niet ver van Lelydorp gewoond. Die twee combinaties brengt ze in het verhaal bij elkaar, waarbij ze haar fantasie de vrije loop laat. “Deze popi meiden lijken ook nog de trendsetters te zijn. Het belangrijkste is dat de onderwerpen waarmee de drie jonge vrouwen met hun ouders te kampen hebben, belicht worden”, zegt de schrijfster.

Bijbel

Jurny Z. zegt dat ze altijd iets voor jonge mensen heeft willen betekenen. Ze is een fervente verteller van verhalen uit de Bijbel aan kinderen. In de kerk, waar ze aan is verbonden, vertelt ze die aan kinderen beneden twaalf jaar. Ze merkte bij het vertellen op dat ze ook haar eigen verhalen kon fantaseren en schreef die op.

In 2020 deed ze mee aan de tweede editie van de Donner/Self Reliance-schrijfwedstrijd. Hoewel ze toen niet in de prijzen viel, besloot ze wel op dat moment dat voor haar de tijd rijp was om een boek uit te brengen. “Voor die wedstrijd moesten we voor proza een minimaal aantal woorden hebben. Dat was mij gelukt en ik vond meteen dat het schrijven van een boek geen drempel meer te hoog voor me is.”

Feestmaand

Voor het finaliseren van het verhaal is ze begeleid door ‘Rappa’. Ofschoon het boek voor kinderen ouder dan twaalf jaar is, zegt ze dat “zowel jong als oud aan zijn trekken komt”.

De auteur heeft bewust voor december gekozen voor de uitgifte, omdat die een feestmaand is.  Hiervoor bedacht ze haar eigen slogan: ‘Geef een boek in december’. “In december zijn wij Surinamers extra geefs. En zeg je dat je niet van lezen houdt, dan kan je iemand het boek cadeau maken.”

Jurny Z. heeft een economische achtergrond. In 2011 heeft ze haar bachelor in Economie aan de Anton de Kom Universiteit behaald. Zij en haar man Diego hebben samen drie kinderen.

| de ware tijd | Door: Redactie