• dinsdag 31 January 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Judoclub Sonkei houdt succesvolle interne srefidensi toernooi

| de ware tijd | Door: Redactie

door Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO — Judoclub Sonkei heeft op srefidensi dag haar traditionele interne club kampioenschappen succesvol gehouden. Het ging hierbij om de vierde editie. Veertig judokas hebben deelgenomen in de leeftijdsgroep tussen acht en negen jaar. Hiervan waren het er tien meisjes en dertig jongens die elkaar in Ringsport center bekampen.

“Het doel van dit toernooi was om vooral de saamhorigheid onder de judokas en ouders te bevorderen, waarbij de judokas hun competenties konden tentoonstellen,” zegt Martin Redjodikromo, trekker en organisator van het evenement.

“Wat de ouders ook hebben meegemaakt zijn de judovriend- en kameraadschappen die de kinderen in de afgelopen periode

hebben kunnen smeden”

De vechters waren zijn verdeeld naar leeftijd, gewicht en bandkleur en verspreid over 13 poules. In totaal zijn 48 partijen afgewerkt. Doordat dit het eerste lokale judotoernooi is na de Covid 19 periode, is er speciaal voor de beginnelingen een newaza toernooi afgewerkt. Alleen middels een o-sae-komi (houdgreep) kon de wedstrijd worden gewonnen.

De wedstrijden startten vanuit een knie positie en was de uitvoer van werptechnieken onmogelijk. Een manier om jonge beginnende judoka’s alvast te laten wennen aan het presteren onder druk en het risico op blessures te verkleinen. “Bij tachi waza was het een andere koek waar werptechnieken, houdgrepen, verwurgingen en armklemmen zijn toegestaan,” legt Redjodikromo verder uit aan de krant.

De ouders kregen de kans om heel dichtbij de gevechtsruimte hun kind aan te vuren, wat in een regulier toernooi verboden is. Hiermee konden de ouders van heel dichtbij zien en bijna voelen met welk plezier hun wolkje een ‘judogevecht’ leverde.

Ook de prijzen werden door hun uitgereikt aan hun kampioenen. “Wat de ouders ook hebben meegemaakt zijn de judovriend- en kameraadschappen die de kinderen in de afgelopen periode hebben kunnen smeden. Want na het toernooi leek het erop alsof niemand een strijd had geleverd,’ aldus Redjodikromo.

De mooiste Ippon prijzen die werden uitgereikt aan Jasmin Gopali (meisjes U-10), Megumi Kent (meisjes Cadets U-18), Gabriel Soemo (jongens U-8) en Tjard Tjoe A On (Heren U-21).

Ook Arish Khedoe kreeg een aanmoedigingsprijs, vanwege zijn positieve vechtlust en -houding in de jongens U-8 klasse waar hij de lichtste was en hij alle drie winnaars van zijn poule aardig moeilijk heeft gemaakt. “Ik vond de wedstrijd heel leuk en wilde eigenlijk veel meer doen dan wat ik heb geleerd op de mat,” zegt Jasmin Gopali die bij de meisjes U-10, de beste ippon prijs in de wacht sleepte.

| de ware tijd | Door: Redactie