• zondag 11 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Jubithana ingenomen met herstart veerverbinding Guyana

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie

Jubithana ingenomen met herstart veerverbinding Guyana

24/02/2021 18:04 - Jason Pinas

 

PARAMARIBO - “Ik heb opgeroepen om de gezondheid prioriteit te geven zodat deze heropening niet van korte duur mag zijn.” Dit zegt minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) tegen de Ware Tijd over de veerverbinding tussen Suriname en Guyana die vanaf zondag drie dagen in de week operationeel is.

Volgens hem is het een positieve ontwikkeling dat de grens weer open is. Echter, benadrukt hij, dat ook de coronasituatie in de gaten moet worden gehouden. Een uitdaging op dit moment is dat de Covid-19-testen wel in Nickerie worden afgenomen, maar voor het resultaat moeten de monsters eerst naar Paramaribo. "Dat is nogal een proces. Maar ik heb hiervoor aandacht gevraagd bij mijn collega van Volksgezondheid", zegt Jubithana.

De bewindsman, die zich zondag persoonlijk heeft georiënteerd, zegt dat er vanuit Guyana een verzoek was om de veerverbinding weer operationeel te stellen, omdat er een aantal Guyanese repatrianten in Suriname zijn die terug willen. "Ze kunnen geen gebruik maken van het vliegtuig dus ze hebben ons een lijst doen toekomen om te laten zien dat er ongeveer honderd ingezetenen hier zijn die naar huis moeten", legt hij uit. Volgens hem is alles tot nu toe goed verlopen.

De leiding van de Canawaima-veerboot is samen met Guyanese collega's nu bezig na te gaan hoeveel passagiers per keer worden toegelaten. De Covid-19-protocollen worden daarbij sterk in de gaten gehouden. Jubithana wijst erop dat sinds woensdag er een speciaal team naar Nickerie is vertrokken om alles te controleren en gesprekken te voeren met verschillende actoren waaronder BOG en de militaire politie. "Ik was ook verheugd om te zien dat dit deel goed was georganiseerd. Dat stelt gerust."

Jubithana onderstreept dat de veerverbinding meerdere voordelen heeft. Naast het personenverkeer kunnen bedrijven die in het buurland zaken doen hun producten nu weer optimaal transporteren naar Guyana. Ook de werkgelegenheid voor het personeel van Canawaima is nu weer gegarandeerd. "Zowel op sociaal maatschappelijk als economisch gebied heeft het dus zijn voordelen."

  Tweet  Gerelateerde artikelenGuyana houdt hervatting veerverbinding aanVakbond Canawaima wil met minister praten over werkhervattingCOLUMN: Een brug teveelCOMMENTAAR: Brug prioriteit?President: 'Brug Corantijnrivier deze regeerperiode' Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie