• vrijdag 02 June 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Jogi verwacht concrete maatregelen over koersbeteugeling

| starnieuws | Door: Redactie

Assembleelid Mahinder Jogi heeft de vorige week gevraagd dat de regering uitleg geeft over de koers.

Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) verwacht dat president Chan Santokhi later op de middag eerlijk en duidelijk uitlegt wat er aan de hand is met de wisselkoers. Verder moet de president ook aangeven hoe de koers beteugeld zal worden. "Alles in het land staat en

valt met de koers. Het heeft impact op de economie. De hoge koers is ondraaglijk voor het volk. De situatie is heel uitzichtloos", zegt Jogi in gesprek met Starnieuws.

De regering moet met concrete maatregelen komen. Mensen willen daden zien. De hoogte van de prijzen in de winkels maakt dat het hele volk is verarmd. De president moet van Jogi eerlijk over de brug komen. Als de koers niet omlaag gaat, zal het erg moeilijk zijn om achter de regering te staan. Het platform dat de president ingesteld had vorig jaar oktober, heeft niet gewerkt. Er zijn te veel groepen met eigen belangen waardoor de koers niet is beteugeld, terwijl dat de bedoeling was. Jogi voert aan dat de president onder zich heeft de monetaire autoriteiten, die de koers moeten beheersen.

Een ander heet hangijzer dat de koers opdrijft, zijn volgens Jogi de online bettingkantoren. De koers wordt daardoor ook omhoog geduwd omdat de vele miljoenen die worden verdiend, weer omgezet worden in vreemde valuta. "Elke dag wordt er gespeeld en het gaat om veel geld. De regering kan ook aan De Nationale Assemblee vragen om de wetten aan te scherpen", stelt het Assembleelid. Hij wil ook weten wat er met de gelden van de Open Markt Operaties gebeurt. Er is meer dan een miljard rente uitbetaald aan de financiële instellingen.

Jogi wil dat het duidelijk wordt voor eenieder wat er zal gebeuren met de koers. Hij verwacht dat de president komt met duidelijke maatregelen die gelijk werkbaar zijn. De situatie is te ernstig om nog langer te wachten met ingrijpen. De Nationale Assemblee heeft besloten de vorige week om de vergaderingen uit te stellen, totdat de regering duidelijkheid geeft over de koersontwikkeling.

| starnieuws | Door: Redactie