• dinsdag 27 September 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Jogi over SLM en EBS: Regering u lijdt aan imagoschade!

| starnieuws | Door: Redactie

Assembleelid Mahinder Jogi wil dat de regering gelijk optreedt in de kwesties SLM en EBS. De regering moet het vertrouwen dat er nog is, niet verkwanselen. 

Assembleelid Mahinder Jogi vindt dat de regering gelijk moet optreden bij de schandalen die naar buiten zijn gekomen over de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) en de Energie Bedrijven Suriname (EBS). "Regering, ik ga u één ding zeggen. U lijdt verschrikkelijk veel imagoschade", zei Jogi donderdag in De Nationale Assemblee. Hij vindt dat er geen commissie nodig is in deze kwestie waar duidelijk is wat er is gebeurd. Er moet ook een uitreisverbod komen

zodat mensen niet het land uitvluchten. 

Lees ook: SLM gaat in op de rol van externen bij de luchtvaartmaatschappij 

Jogi merkte op dat hij het voorstel van NDP-fractieleider Rabin Parmessar ondersteunt over het instellen van een uitreisverbond. Er moet weer huisarrest ingevoerd worden, zoals in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Voorkomen moet worden dat zoals de gewezen minister van Financiën tevens governor van de Centrale Bank van Suriname op de vlucht is, terwijl de rechterlijke macht alle werk gedaan heeft om zaken uit te zoeken. Wanneer het aankomt op berechting, is de crimineel niet te vinden.  

"Het land is in crisis. Ik vind dat de regering deze samenleving een aantal dingen heeft beloofd. Waarom gaat de regering een commissie instellen om het onderzoek te doen? Het Openbaar Ministerie is bij uitstek de aangewezen instantie die het onderzoek moet doen", betoogde Jogi. Hij riep het Openbaar Ministerie op om uit eigen beweging een onderzoek te starten naar wat er precies is gebeurd. 

Jogi voerde aan dat parlementariërs de taak hebben de regering te controleren. Het is de taak van De Nationale Assemblee om de activiteiten en het budget van de regering goed te keuren en te controleren. Ook leden van de raden van commissarissen hebben hun verantwoordelijkheid of de leiding van bedrijven te toetsen. Hoe kan een president-commissaris zijn eigen bedrijf gunningen doen toekomen? Een adviseur van de president zit in het crisisteam bij SLM en zijn bedrijf ontvangt zoveel geld. Jogi vindt dat er geen commissie nodig is om deze zaken te onderzoeken. Er moet actie ondernomen worden. "Wij gaan als jokers overkomen!"

| starnieuws | Door: Redactie