• maandag 01 March 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Jogi: “Landbouwers Uitkijkpolder zijn misleid”

Datum: | Bron: Suriname Herald | Door: Redactie

In de zaak waarbij meer dan twintig landbouwers uit Uitkijkpolder in Saramacca hun teleurstelling hebben uitgesproken over het DNA-lid Mahinder Jogi, is het laatste woord nog niet gesproken. Jogi heeft recent via de media minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) opgeroepen om de herstelwerkzaamheden aan de bruggen en wegen te Uitkijkpolder te staken.

Op 11 januari werd door Surzwam NV, samen de minster Sewdien, DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga, het startsein gegeven voor de reparatie van een aantal bruggen en de aanpak van zandwegen. Door de zware regen en het slecht onderhoud kunnen de landbouwers vanwege het dichtgroeien van de loosleidingen en de slechte staat waarin de zandwegen zich bevinden, hun productiearealen moeilijk bereiken. Hierdoor kan de productie moeilijk afgeoogst en afgevoerd worden. De landbouwers waren opgelucht en blij toen vanuit het ministerie een startsein was gegeven voor de werkzaamheden.

Jogi niet tegen landbouwers
De politicus zegt in gesprek met Suriname Herald dat hij nooit in de weg zal staan als er iets voor landbouwers gedaan wordt. “U volgt mij in het parlement toch? Welke parlementariër van de oppositie of coalitie heeft het continu over hulp aan de boeren? Het is Jogi. Ik ben zelf landbouwer. Hoe kan ik tegen landbouwers zijn? Echter, moeten zaken anders aangepakt worden. De tijd van houwer en tjap is voorbij. Men heeft deze boeren misleid en ik heb alle informatie,” zegt de parlementariër die de misleiders niet bij naam wil noemen in dit stadium.

Volgens hem is afgelopen zaterdag een meeting gehouden waar men deze landbouwers zover heeft gekregen om hun handtekening te plaatsen onder een brief gericht aan de LVV-minister. De landbouwers zouden zijn voorgehouden dat hij niet wil dat het rehabilitatieproject uitgevoerd wordt. “Het is niet waar. Men zegt dat ik een brief heb gestuurd naar de minister. Ik heb geen enkele brief gestuurd. Dit is misleiding,” zegt Jogi.

Openbare aanbesteding
Op 4 december vorig jaar heeft de minister een tweede aanbesteding gehouden, nadat er bij de eerste weinig animo was. Er heeft nog geen gunning plaatsgevonden en minister Sewdien geeft het werk aan Surzwam NV, die ook meedoet aan de aanbesteding. En dat vindt de parlementariër oneerlijk. “Dit is onbehoorlijk bestuur. Welk verstand heeft Surzwam van dit specifieke werk? Verder gaat het om een primaire lozing en de brug is ook over die lozing. We weten allemaal dat primaire lozingen niet onder LVV vallen, maar onder Openbare Werken,” benadrukt Jogi, die ook direct aangeeft dat OW al jaren belast is met werkzaamheden in de polder. “Dit werk moet gedaan worden door OW en geen LVV”.

Hij zegt nu in contact te zijn met de landbouwers van Saramacca en zal proberen om de zaak duidelijk te maken aan hun. “De landbouwers die hun handtekening hebben geplaatst zijn misleid. Ik ben nu bezig hun alles goed uit te leggen,” zegt Jogi.

Jerrel Harderwijk

Datum: | Bron: Suriname Herald | Door: Redactie