• zondag 21 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Jodensavanna na 25 jaar eindelijk op UNESCO Werelderfgoedlijst

| ABCSuriname | Door: Redactie

Het heeft 25 jaar geduurd, maar vandaag is de Jodensavanne Archaeological Site op de prestigieuze Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst vanwege de uitzonderlijke universele waarde. Dat is besloten in de 45 ste vergadering van het World Heritage Committee.

Deze internationale erkenning door de Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur -UNESCO- komt nadat Jodensavanne 25 jaar geleden op de Tentatieve Lijst werd geplaatst. Er is door diverse besturen van Stichting Jodensavanne sinds de oprichting in 1971, doelgericht gewerkt aan de conservering, het beheer en het ekendmaken van Jodensavanne, zowel nationaal als internationaal.

Het was 21 jaar geleden dat de historische

binnenstad van Paramaribo de eer te beurt viel om op deze lijst geplaatst te worden en daarvoor was het in 2000 het Centraal Suriname Natuurreservaat. Met Jodensavanna heeft Suriname dus 3 sites op deze lijst.

Harrold Sijlbing, voorzitter van de Stichting Jodensavanne, is enorm trots op deze ontwikkeling. Hij zegt dat het een zwaar traject is geweest om dit resultaat te behalen.

De site beslaat onder meer de historische Joodse nederzetting met haar twee begraafplaatsen (de Beth Haim en de Creoolse begraafplaats), de ruïne van de Beraha veSalom Synagoge, authentieke aanmeerplaatsen, bakstenen funderingen van woningen, restanten van militaire post en het begin

van het Kordonpad, en de Cassipora Begraafplaats aan Surinamerivier, nabij de monding van de Cassiporakreek, die de oudste authentieke en best geconserveerde Joodse begraafplaats is van Suriname en de Amerika’s.

| ABCSuriname | Door: Redactie