• woensdag 18 May 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Jeugdtandverzorging legt nadruk op preventie

| de ware tijd | Door: Redactie

Jeugdtandverzorging legt nadruk op preventie

07/05/2022 08:01 - Ricky Wirjosentono

Het is nationale poetsdag.  

PARAMARIBO - Vandaag staat de stichting Jeugdtanverzorging (JTV) stil bij de nationale poetsdag. Volgens directeur Vanessa Zeefuik is het doel van de instelling om op deze dag de Surinaamse samenleving te attenderen op het belang van dagelijks minimaal twee keer tanden poetsen. “We streven op deze dag naar bewustwording over het belang van een gezond gebit. Preventie is één van de kerntaken van de stichting en daarmee wordt bedoeld het voorkomen van gaatjes, tandvleesontstekingen, en andere mond-en gebitsaandoeningen.”

Zeefuik zegt dat het belangrijk is dat mensen preventief bezig zijn. Ze legt het accent op preventieve zorg die vanaf heel jonge leeftijd begint. Het verzorgen van het gebit van de baby tot kleuter, oftewel het melkgebit, wordt stap voor stap aan de ouder of verzorger doorgegeven. "De ouder zal poetsinstructies krijgen voor het jonge kind, en er wordt ook gewezen op het ontstaan en voorkomen van zuigflesgaatjes. Zuigflesgaatjes is een vorm van tandbederf die vrij snel na het doorbreken van de tanden bij de peuter begint. Het begint meestal op plaatsen waar normaal gesproken geen gaatjes ontstaan." 

JTV heeft vanaf 2006 het preventie programma "zuigflescariës" bij babies en peuters geïmplementeerd. Hierbij zijn behalve de ouders ook de crecheleidsters van kinderdagverblijven, consultatiebureau verpleegkundigen en andere instanties betrokken. Bij het doorbreken van het blijvend gebit wordt het kind nog meer betrokken bij de zorg. De poets- en voedingsinstructies worden samen met ouder en kind uitgebreid besproken bij een bezoek aan een JTV polikliniek.

De Jeugdtandverzorger zal voedingsinstructies geven ter voorkoming van tandbederf, bijvoorbeeld over het gebruik van suiker (snoepen), koolzuurhoudende dranken, maar ook gefabriceerde flessen juice. Ruim twee decennia heeft JTV het GLO programma uitgevoerd, waarbij diverse scholen in de kustvlakte wekelijks bezocht werden door jeugdtandverzorgers, die de gesteldheid van het gebit bij de kinderen controleerden en met fluoride spoelden. Vermeldenswaard is dat de mate van tandbederf aanzienlijk verlaagd was.

  Tweet  Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

| de ware tijd | Door: Redactie