• zaterdag 23 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Janiek Pomba pakt zonder moeite 5K Yellow Birds jubileum snelloop 

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO — Nog geen week geleden viel Janiek Pomba voortijdig uit tijdens de 10K snelloop in Leiden, Nederland, vanwege een rugblessure. Zaterdag klokte hij zonder moeite als eerste bij de finishlijn een tijd van 16:27 tijdens de 5K Yellow Birds jubileum snelloop. De snelloop zag Pomba als een ‘training’, omdat hij nog niet hersteld is van zijn rugblessure.

“Het was vandaag even kijken hoe mijn rug reageert op een bepaald tempo hardlopen. Vandaag heb ik niet de juiste snelheid gelopen om te kijken of ik de pijn nog kan voelen,” schets Pomba de situatie na de race. 

“Janiek is nu op een ander niveau. Ik moet nu een heel ander leven hebben om dat niveau te willen bereiken”

Record

In de ochtenduren had hij nog samen met zijn coach Samuel Zabdai een duurloop van zeventig minuten voor de race, die rond half vijf in de middag zou zijn aanvangen. Tijdens de race heeft Pomba niets opgemerkt van wat hij in Nederland heeft ervaren. Nabij de vierde kilometer verlaagde hij zijn tempo en heeft het naar de finish aan de Bodegravenlaan vrij ‘rustig’ genomen door de regen.

“Ik ga wel naar de fysio om te kijken hoe ik de komende periode goed kan herstellen. Ik ga de 10K wel doen, maar nu even niet. Als ik naar de concurrentie kijk in Suriname kan ik wel winnen, maar mijn persoonlijk record zal ik niet kunnen verbeteren,” stelt de 22-jarige beste lange afstand atleet die op 1 mei de Telesur 5K gewonnen heeft met een tijd van 15:49. “Ja, vandaag was ik wat trager, omdat ik mezelf niet veel moet belasten.”

Prestatie

Shaquille Pikientio klokte een tijd van 17:29 en eindigde als runner-up. Hij beaamt niet genoeg te hebben getraind naar de wedstrijd van Yellow Birds toe. “Ik had gepland om onder de 17 minuten te rennen en is mij niet gelukt. Voor nu zal ik mijn trainingsschema moeten aanpassen. Maar het lukt niet altijd met de zware werkzaamheden elke dag,” zegt Pikientio. Hij gaf aan niet te denken aan het inhalen van Pomba. “Janiek is nu op een ander niveau. Ik moet nu een heel ander leven hebben om dat niveau te willen bereiken.”

Ook was het voor Jean-Claude Danti een grote opgave om Pomba te kunnen inhalen op het parcours. Zelfs van Pikientio moest hij zijn meerdere erkennen. Danti klokte een tijd van 17:35. Toch heeft hij met een blessure in de top drie gefinisht. “Vandaag was het beetje moeilijk. Vanaf het begin zei ik van ik moet het toch afmaken ondanks de pijn aan mijn knie. Ik ben tevreden hoe het is verlopen,” meent Danti.

Theresa Bonoo pakte bij de vrouwen de winnaars beker met een tijd van 25:54 die op het parcours geen concurrentie kende. Joan Sjiem-Fat werd runner-up met een tijd van 27:11, terwijl Shirley Heath de top drie completeerde met een tijd van 30:34. Bonoo zegt dat zonder meer tevreden is met de tijd. “Vandaag was het beste geven en kijken wat het wordt. In de regen rennen is veel beter dan in de zon. Vooral als je tegen wind rent,” aldus Bonoo.

| de ware tijd | Door: Redactie