• vrijdag 17 September 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Jagdeo ziet mooie toekomst voor Guyana en Suriname

Datum: | Bron: starnieuws | Door: Redactie

De Guyanese vicepresident, Bharrat Jagdeo, is op maandag 13 september ontvangen op het presidentieel paleis. (Foto: CDS)

"We maken een agressieve ontwikkeling door," zegt de Guyanese vicepresident Bharrat Jagdeo. "Suriname verkeert met de vondst van olie en gas nu ook in die positie. We willen samenwerken in het ontwikkelen van deze hulpbronnen, waardoor we van elkaars infrastructuur gebruik kunnen maken." Hij voegt eraan toe: "Er wacht ons vast en zeker een rooskleurige toekomst."

Jagdeo die een tweedaagse werkbezoek heeft afgelegd aan Suriname is tevreden met wat hij heeft bereikt. Guyana maakt grote sprongen voorwaarts op het gebied van olie en gas. In de komende 4-5 jaar zal de productie van het land gelijk zijn aan dat van Venezuela, 1 miljoen vaten per dag. Het land is ook bezig met een project om energie uit gas te verkrijgen. Tegen 2024 moet de opwekcapaciteit 250 megawatt zijn en zullen daardoor de elektriciteitsprijzen in Guyana met de helft omlaag gaan. Infrastructurele werken zijn in volle gang in het buurland voor deze grote industriele ontwikkelingen.

Er zijn concrete afspraken gemaakt over bosbeheer. Tien jaar geleden heeft Guyana zijn low carbon strategie ontwikkeld en heeft het land sindsdien meer dan US$ 200 miljoen verdiend aan zijn bos. "Niet door bomen om te hakken, maar vanwege de voordelen voor het klimaat," merkt Jagdeo op. Met een betere monitoring van zijn bossen kan Guyana volgens de bewindsman US$ 500 miljoen verdienen aan zijn bos.  Guyana wil Suriname stimuleren om hetzelfde te doen. Hij is bereid te ondersteunen dat Suriname zijn eigen model ontwikkelt en veel meer verdient aan zijn bos. In de toekomst zullen beide landen veel meer informatie met elkaar uitwisselen. Jagdeo erkent dat de situatie van Suriname uniek is. Er zal daarom moeten worden gewerkt naar een gezamenlijk doel. "We hebben al eerder op deze manier met elkaar samengewerkt."

De Communicatie Dienst Suriname meldt dat er in detail is gesproken over wat de samenwerkingsgebieden tussen beide landen zullen zijn. "We hebben elkaars verlangen benadrukt om op verschillende gebieden samen te werken, dichterbij elkaar te komen en te proberen elkaars positie te stabiliseren in termen van ontwikkeling alsook op regionale en internationale fora," stelt Jagdeo. Hij is inmiddels terug in zijn eigen land nadat hij op 12 en 13 september in Suriname was.

Datum: | Bron: starnieuws | Door: Redactie