• woensdag 29 June 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Internationale Juristen: President, geen ambassade in Jeruzalem

| starnieuws | Door: Redactie

Het voorstel van Suriname om een ambassade in Jeruzalem te openen schendt Jeruzalem’s internationale beschermde staat, schendt resoluties van de Verenigde Naties (VN) en negeert Israëls koloniaal en apartheidsregime. Dit stelt de International Lawyers.Org in een open brief aan president Chan Santokhi. De internationale juristen vragen de president met klem om geen ambassade te openen in Jeruzalem. Het is volgens hen nog niet te laat.

"Als wetenschappers en praktijkjuristen op het gebied van onder meer het internationaal recht en postkoloniale wetenschappen, veroordelen wij met klem het voornemen van Suriname om een ambassade te openen in Jeruzalem". De oprichting van een ambassade in Jeruzalem zal meerdere schendingen van het internationaal recht met zich meebrengen en gezien worden als een acceptatie van zowel het gedrag van Israël en Israëls implementatie van een apartheidsregime – een misdaad tegen de menselijkheid - en het langdurige kolonialisme tegen de Palestijnen.
Schendingen van het internationaal recht
Een ambassade oprichten in Jeruzalem getuigt van het flagrant negeren van internationaal recht, waaronder talrijke resoluties van de VN waarin wordt vermeld dat elke eenzijdige verandering van Jeruzalems status door Israël als nietig en zonder waarde moeten worden gezien. In het bijzonder bevestigde de Algemene Vergadering van de VN in december 2017 dat alle besluiten en acties die als voornemen hebben om het karakter, de status of demografische samenstelling van Jeruzalem te willen veranderen geen rechtsgevolg hebben, nietig en zonder waarde zijn en moeten worden herroepen in overeenstemming met de relevante resoluties van de Veiligheidsraad. In deze context riep de Algemene Vergadering alle staten op om af te zien van het oprichten van diplomatieke missies in Jeruzalem, op grond van resolutie 478 (1980) van de Veiligheidsraad
Bovendien heeft de VN nooit Israëls soevereiniteit over enig deel van Jeruzalem erkend. Resolutie 478 van de VN Veiligheidsraad eist nadrukkelijk dat “de Staten die diplomatieke missies hebben opgericht in Jeruzalem dergelijke missies in de Heilige Stad herroepen.” Geen van de veranderingen in de status van Jeruzalem, waaronder de verplaatsing van buitenlandse ambassades daar, zijn het resultaat van onderhandelingen tussen Israël en Palestina. Hierom is het verboden voor derde staten om Israëls wijziging van Jeruzalems status te erkennen, waaronder Israëls soevereiniteitsverklaring daar, wat neerkomt op de onwettige annexatie van gebied, inclusief bezet gebied, welke in strijd is met artikel 2(4) van het statuut van de VN en internationaal gewoonterecht met betrekking tot de zelfbeschikking van de Palestijnse volkeren.

Apartheid: een misdaad tegen de menselijkheid
Eveneens is het belangrijk om aandacht te besteden aan de zorgen van Palestijnse, Israëlische en internationale organisaties evenals deskundigen van de VN en geleerden, die tot de conclusie zijn gekomen dat Israël een apartheidsregime nastreeft. Apartheid is een misdaad tegen de menselijkheid, zowel volgens het Internationaal Verdrag van de Misdaad van Apartheid als het Rome Statuut dat de fundering vormt van het Internationaal Strafhof.

Palestijnen met Israëlisch staatsburgerschap worden  behandeld als tweederangsburgers, beroofd van vele rechten, waaronder taalrechten, religieuze en huwelijksrechten, die worden toegekend aan Joods Israëlische burgers.Wellicht beter bekend is dat Palestijnen in de Westelijke Jordaanoever op dagelijkse basis worden geconfronteerd met discriminatie en vernedering door een netwerk van honderden controleposten en wegblokkades, geweld van kolonisten en militaire onderdrukking en het leven naast Israëlische burgers in illegaal gebouwde nederzettingen die vaak dienst doen als militaire basis.
Aan president Santokhi wordt voorgehouden dat het is nog niet te laat om het juiste te doen, om aan de goede kant van de geschiedenis te staan zoals Suriname dit deed aan het eind van de jaren tachtig van de twintigste eeuw, naast andere naties in de Algemene Vergadering van de Verenigde Staten, in solidariteit met de Zuid-Afrikanen die tegen apartheid vochten in Zuid-Afrika en een strijd voerden voor de bevrijding van hun land. "Daarom verzoeken wij u dringend niet door te zetten met het voorstel om een ambassade te openen in de zwaar omstreden stad Jeruzalem, die zowel door Israëliërs als Palestijnen wordt beschouwd als hun hoofdstad. "
De open brief kunt u hier downloaden.

| starnieuws | Door: Redactie