• dinsdag 28 November 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Internationale filmprijs opgedragen aan 8 december slachtoffers

| starnieuws | Door: Redactie

Op het Caribbean Tales International Film Festival in Toronto, Canada, is aan Ida Does voor de film Het is geen verleden - 08 12 1982 ('It is not Past - 08 12 1982') de Best Feature Documentary Award toegekend. De film werd door Omroep Human geproduceerd, is geregisseerd door Ida Does en gepresenteerd door Noraly Beyer.

Het is geen verleden -

08 12 1982 laat gedocumenteerd zien hoe de gewelddadige schending van de grondwet op 25 februari 1980 leidde tot militaire dictatuur en systematische schendingen van de rechten van de mens. Met archiefbeelden en geënsceneerde scenes op de plaats delict (Fort Zeelandia) verbeeldt de film waar dit toe leidde: brandstichtingen, ontvoeringen, folteringen en moorden van 8 december 1982. In de film komt ook aan het woord de Zuid Afrikaanse hoogleraar John Dugard die de folteringen en moorden van 8 december 1982 onderzocht. Hij oordeelde dat de Decembermoorden 'misdrijven tegen de menselijkheid' zijn. Violist en componist Yannick Hiwat componeerde de filmmuziek, terwijl de kunstwerken van Kenneth Beeker zorgden voor een indringende verbeelding van de decemberslachtoffers.

 DankwoordIn haar dankwoord sprak Ida Does haar waardering uit voor allen die meewerkten aan de totstandkoming van de film en bedankte zij het Caribbean Tales International Film Festival. Zij droeg de internationale filmprijs op aan de vijftien voorvechters van recht en democratie die op 8 december 1982 door de militaire dictatuur werden doodgeschoten."Deze award is van een immense betekenis, niet alleen voor ons, maar voor de hele democratische natie van Suriname."

Deze award is opgedragen aan de herinnering van die moedige zielen die de ultieme prijs hebben betaald voor hun onwrikbare toewijding aan vrijheid van meningsuiting, vrijheid van organisatie en democratie in ons geliefde Suriname:

John BaboeramBram BehrCyrill DaalKenneth GonçalvesEddy HoostAndré KamperveenGerard LeckieSugrim OemrawsinghLesley RahmanSurendra RambocusHarold RiedewaldJiwansingh SheombarJozef SlagveerRobby SohansinghFrank Wijngaarde "Hun opofferingen blijven ons inspireren, en via deze film hopen we ervoor te zorgen dat hun namen en verhalen voor altijd in ons collectieve geheugen gegrift blijven", stelt Ida Does.   TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=r85UG6AilIU

| starnieuws | Door: Redactie