• vrijdag 14 May 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Intensive care aan de beademing

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie

Intensive care aan de beademing

03/05/2021 00:00 - Amanda Palis

 

PARAMARIBO - De boodschap van Navin Ramdhani, intensivist van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is glashard: "We bereiken dagelijks punten die angstwekkend zijn. Voor elk bed dat wij vrijmaken voor de intensive care (IC) moeten we gediplomeerde verpleegkundigen, artsen en specialisten hebben. We willen niet naar de situatie waar één IC-verpleegkundige aan vijf bedden moet werken."

Personeel, inzet en geld zijn momenteel de grote uitdagingen in de zorg benadrukt Ramdhani. Hij zegt dat het belangrijk is dat mensen zich tegen Covid-19 laten vaccineren, omdat als ze dan toch besmet raken ze niet op de intensive care hoeven te worden opgenomen.

Ramdhani is somber gesteld over de situatie bij de Intensive Care Units in het land als het gaat om Covid-19. "Als ik alleen kijk naar wat er zaterdagavond is voorgevallen: we hadden landelijk maar twee IC-bedden beschikbaar. Op dit moment liggen er op de IC-afdelingen zeker vijf mensen met hele hoge risicofactoren, zoals een gewicht van tussen de 120 en 150 kilo. Zij komen gezien hun leeftijd en hun risico in aanmerking voor een vaccinatie, maar hebben dat nagelaten", benadrukt de intensivist. "Het is je goed recht als je niet wil, maar zorg er dan voor dat je geen Covid-19 krijgt anders belandt je op de IC als je risicofactoren hebt", zegt Ramdhani. Hij maakt duidelijk dat de IC-units hun grens hebben bereikt."

Infectiologen hebben op de Covid-19-persconferentie zondag een update gegeven van de beschikbare reguliere ziekenhuisbedden. Ook daar schort het aan menskracht. "We hebben gemerkt dat de bezetting van de bedden voor Covid-19 patiënten in rap tempo zijn toegenomen", zegt infectiologe Lycke Woittiez. Momenteel hebben het Regionaal Ziekenhuis Wanica, 's Lands Hospitaal en het Diakonessenhuis volledige afdelingen ter beschikking gesteld. "Als we kijken naar de cijfers van de afgelopen periode dan merken we dat vanaf 20 april 53 mensen ziekenhuis behoeftig waren en dat is geleidelijk aan toegenomen. Zaterdag zaten we op 98 bezette Covid-19-bedden op de cohort-afdelingen", zegt Woittiez.

Momenteel zijn er slechts honderd bedden beschikbaar voor Covid-19-patiënten. Dit zijn voornamelijk mensen die aan de beademing moeten of eventueel zijn uitgedroogd door de ziekte. "We zitten bijna op onze maximale capaciteit. Twee weken geleden hadden we nog geen honderd bedden beschikbaar, maar we zijn dat langzaamaan aan het uitbreiden. We hebben echter ook personeel nodig, maar de reguliere zorg moet gewoon doorgang kunnen vinden."

Om de tweedelijnszorg te verlichten hebben de huisartsen hun ondersteuning toegezegd als het gaat om het monitoren van patiënten die Covid-19 positief zijn en in thuis isolatie zitten. "We hebben meer dan honderd huisartsen hiervoor bereid gevonden", zegt Mukesh Simbhoedatpanday, voorzitter van de Vereniging van Medici in Suriname. De monitoring zal zowel op afstand als door fysieke huisbezoek worden uitgevoerd.

Van het ministerie van Volksgezondheid zullen de mensen in thuisisolatie een saturatiemeter, dat is een apparaat dat het zuurstofgehalte in het lichaam meet, en een temperatuurmeter in bruikleen krijgen. "We hebben van elk ongeveer honderd beschikbaar. De patiënt zal de meter met instructie van ons krijgen. We passen het ABCD-principe toe", vertelt Simbhoedatpanday. Hierbij worden ademhaling, luchtwegen, circulatie, mobiliteit en omgeving gemonitord. "Indien wij bijvoorbeeld merken dat het schort bij de ademhaling en geen goede mobiliteit merken bij de patiënten dan verwijzen door voor opname", zegt de VMS-voorzitter.

  Tweet  Gerelateerde artikelenDrie coronadoden, 61 besmettingenNog geen uitsluitsel aanpassing Covid-19-maatregelenHuisartsen monitoren Covid-19-patiënten in thuisisolatieCovid-19: 65 nieuwe besmettingen27 coronadoden in april Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie