• vrijdag 29 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Inside Guianame pakt groots uit bij presentatie nieuwste uitgave

| de ware tijd | Door: Redactie

‘We vieren onze culturele rijkdom’

“Dit is een speciale editie. Behalve Engels, Nederlands en Sranantongo hebben we een vierde taal toegevoegd aan ons magazine dat we op een speciale manier zullen presenteren.” Dit zegt Vijoya da Vita, redacteur van het tijdschrift Inside Guianama (een samentrekking van Guyana en Suriname). Welke taal het wordt houdt ze als verrassing. De redactie van het magazine pakt met de lancering van haar nieuwste uitgave, de derde editie, groots uit.

door Audry Wajwakana

In de AlphaMax Academy te Zorg en Hoop wordt van 24 tot 26 maart een driedaagse kunstexpositie ‘Guianame ArtSplash’ gehouden die gekoppeld is aan het

magazine en waaraan Surinaamse en Guyanese kunstenaars deelnemen. De expo is de eerste in zijn soort die de redactie van Inside Guianame organiseert. Het tijdschrift, dat in december 2021 officieel in Paramaribo werd gepresenteerd, belicht wetenswaardigheden over ondernemerschap, toerisme, kunst, cultuur,  grensoverschrijdende samenwerkingen van de twee landen en nog meer.

“Het is gemaakt voor iedereen die leeft en werkt in beide of één van de twee landen en om onze culturele rijkdom te vieren”, zegt Da Vita.  Voor de derde editie hebben vierentwintig mensen een verhaal aangeleverd.  Het tijdschrift wordt verspreid in zakelijke toeristische locaties van beide landen en in

de diaspora landen in Noord- en Zuid-Amerika en Europa. “Wij staan ook open voor lezers die interessante lokale verhalen of perspectieven hebben die ze met ons willen delen.”

“Geïnspireerd door de infrastructuur en de manier van leven in de koloniale tijd, heeft Dipotiko fragmenten uit die tijd op haar eigen manier geïnterpreteerd”

Guyanese deelnemers

Aan de expo doen vijf Guyanese en acht Surinaamse kunstenaars mee. De Guyanese kunstenaars Cosmata A. Lindie, Roberto Teekah, Pekaiah James, Maharanie Jhillu en Bevan Allicock worden door hun landgenoot Ohene Koama, curator van Castellani House National Art Gallery in Georgetown, Guyana, begeleid. Lindie is een Guyanese autodidactische kunstenaar en schrijver.

Ze is gespecialiseerd in olieverf, maar werkt ook met acryl, aquarel en potlood. Haar favoriete onderwerpen zijn landschappen, dieren – met name paarden – en surrealistische mystieke stukken. Teekah is behalve beeldend kunstenaar ook ontwerper. Zijn inspiratie haalt hij uit religie, cultuur, feminisme, maatschappelijke kwesties, avant-garde mode en groteske schoonheid.

James is officieel in 2015 kunstenaar geworden door het schilderen van haar werkstuk ‘Gaia’.  Hoewel ze oorspronkelijk autodidact was, vertrouwt ze op de beschikbare middelen om haar praktijk als schilder aan te scherpen. Haar werk is gericht op vrouwen, het leven en het spirituele. Jhillu is oprichter en kunstenaar van Artful Expressions en secretaris van de Guyana Women Artists Association. Haar kunstwerken zijn tentoongesteld in de National Gallery of Art Castellani House, het Arthur Chung Convention Centre, het National Cultural Centre en het centrale  expogebouw, allemaal in Guyana.

Haar werk straalt een combinatie uit van abstracte, gedetailleerde en eigentijdse stijlen. Allicock heeft op jonge leeftijd een passie voor het creatieve ontwikkeld met zijn ouders als inspiratiebron. Hij heeft deelgenomen aan diverse exposities, projecten voor muurschildering en workshops. Zijn werken zijn zowel lokaal als internationaal gepubliceerd. De schilderijen van Allicock zijn gebaseerd op dieren in het wild, moeder natuur en ze zijn inheemse erfgoed.

Surinaamse kunstenaars

De Surinaamse kunstenaars hebben verschillende achtergronden. Zo is de gewaardeerde en bekroonde internationale artiest Anand Binda door Sean Taylor, redacteur en initiatiefnemer van het magazine, als grote artiest voor dit evenement aangetrokken.  Ze leerden elkaar jaren geleden kennen tijdens de expositie ‘The colors of Suriname’.

De Surinamer exposeerde toen samen met Ruben Karsters (overleden op 5 maart 2013) in Fort Zeelandia, die bevriend was met Taylor. Deze expo reisde daarna naar India en het kunstenaarsduo vroeg Taylor om een recensie daarover te schrijven. Op deze manier verdiepte Taylor zich ook in de werken van Binda, waarvoor hij door de jaren heen meer waardering kreeg. In een van de vergaderruimten van de AlphaMax Academie waar de redactie van Inside Guianame gevestigd is hangen daarom ook werken van Binda en Karsters.

De Surinaamse kunstenaars die door Binda zijn aangetrokken zijn autodidact, zelf kunstleraar of oud-leerlingen van hem. Zoals Clifton Rasidin, die leraar van beroep is, maar zijn passie voor tekenen en schilderen nooit aan een kant heeft gezet. Rasidin is oud-IOL-student van Binda. In zijn kunstwerken, die meer zijn dan schilderijen verwerkt hij vaak inheemse mensen. Naast olieverf op doek gebruikt hij ook andere soorten materiaal zoals aluminium platen. Hiermee probeert hij het impressionistische effect in zijn onderwerpen tot uitdrukking te brengen.

Raymill Nerkust is afgestudeerd aan de AHKCO en is docent aan de hbo-kunstopleiding. Als kunstenaar werkt hij het liefst met acryl en af en toe met grafiek. Zijn thema’s variëren van ‘flora en fauna’ tot ‘de mens en zijn materialistische aard’, en veel van zijn kunstwerken hebben een symbolische betekenis of een surrealistische uitstraling. Saskia Pinas, een artiest in ontwikkeling, zegt dat ze haar creativiteit van haar ouders heeft geërfd. Ze is gepassioneerd door natuurbehoud, de Surinaamse cultuur en de kracht van iemands aangeboren vermogens. Deze factoren komen dan ook heel vaak terug in haar werken en lessen die ze geeft als kunstdocent.

“Hoewel zijn kunst vaak een zoektocht naar verbondenheid uitdrukt, bracht een student in het buitenland hem ertoe terug te kijken naar zijn roots en om zijn erfgoed te waarderen”

In haar werk beperkt ze zich niet tot één kunstvorm, maar wil voortdurend een nieuwe uitdaging aangaan en nieuwe materialen en technieken toepassen, altijd vanuit haar intuïtieve nieuwsgierigheid. Renoucka Dipotiko heeft haar vaardigheden in verschillende kunstvormen al meer dan tien jaar aangescherpt, op zoek naar groei door olie- en acrylverf, aquarel, borduurwerk, schetswerk en 3D-kunst. Oorspronkelijk een kunstenaar in hart en nieren, werkt ze momenteel als ambtenaar voor de overheid.

Geïnspireerd door de infrastructuur en de manier van leven in de koloniale tijd, heeft ze fragmenten uit die tijd op haar eigen manier geïnterpreteerd. Haar kunstwerken drukken levendige kleuren uit in hun natuurlijke tinten, waardoor ze opzettelijk een blijvende indruk achterlaten bij de kijker. Kunst is een communicatiemiddel voor de kunstenaar.

‘Jongeren’

Er worden ook werken van de jonge kunstenaars Sophina Naarden, ‘Kishan’ en Jessica Jodha tentoongesteld. Naarden maakt in haar Anga Lampoe Art Studio op natuur geïnspireerde kunstwerken. “Er zijn veel redenen waarom ik ‘anga lampoe’ als pseudoniem gebruik. Het is niet alleen een geweldige manier om mijn land te vertegenwoordigen, maar het doet me ook denken aan thuis, familie en de levendige natuur die ons omringt”, zegt ze.

‘Kishan’ studeert beeldende kunst aan de Gerrit Rietveld Academie in Nederland. Hij schrijft dat zijn gemengde raciale en culturele erfgoed hem verschillende waarden heeft gegeven. Hoewel zijn kunst vaak een zoektocht naar verbondenheid uitdrukt, bracht een student in het buitenland hem ertoe terug te kijken naar zijn roots en om zijn erfgoed te waarderen.

Hij probeert zich niet langer te hechten aan strikte definities van zijn kunst en deelt veel van zijn filosofische, psychologische en spirituele creaties op Instagram. Jodha is met haar zeventien jaar de jongste van alle deelnemende artiesten. Zij is vanaf haar negende bezig met tekenen en schilderen en heeft al diverse internationale kunstprijzen via Lion’s Club Suriname gewonnen. Haar innerlijke wereld drukt ze uit in haar schilderijen, met nadruk op thema’s als natuur, wereldvrede een kleurrijk realisme.

Ze studeert aan het Miranda Lyceum. De officiële opening, 24 maart is voor genodigden. Publiek is welkom op 25 en 26 maart van vijf uur ’s middags tot negen uur ’s avonds. Lucas Leyland en Camille Ishmael hebben zaterdagmorgen om tien uur een presentatie over duurzaam toerisme getiteld Sebi Beyond Borders.

Leyland is decaan van de School of Enterpreneurschip and Business Innovation (Sebi) van de Universiteit van Guyana en Ishmael is daar hoofd van de afdeling marketing en duurzaam toerisme. Deze presentatie is toegankelijk voor alle belangstellenden, met name toerismestudenten, onderwijsprofessionals en ook personen uit het bedrijfsleven.

| de ware tijd | Door: Redactie