• dinsdag 25 January 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Inheemsen uit het Wayanagebied gereed voor ontwikkeling

| suriname herald | Door: Redactie

Vier inheemse jongeren uit het Wayanagebied volgen momenteel een ICT-training in Paramaribo. Hiermee wil de groep de verdere ontwikkeling van het gebied garanderen en meer kansen creëren binnen het onderwijs. Het gaat om een cursus in Excel, Word, begrotingen lezen en projectmanagement. De onderwerpen waarin zij een training hebben gevolgd zijn bedoeld om vooral hun ondernemingen succesvoller te maken en efficiënter te werk te gaan.

De trainingen worden verzorgd door stichting CompuAct Modulaire Opleidingen. Voor de groep is het belangrijk dat hun gebied met de opgedane kennis verder tot ontwikkeling wordt gebracht. Volgens de voorzitter van Piya Apetina, Johan Neni, zal de informatie met betrekking tot ICT gedeeld worden met de samenleving. Het achterland mag niet meer achterlopen op technische innovatie, zegt de voorzitter.

Giovanny Itoewaki verbonden aan the Mulokot Foundation geeft aan dat het project mogelijk is gemaakt door sponsors en eigen inzet van de dorpelingen. Volgens Itoewaki zal er binnenkort een project gelanceerd worden over het plaatsen van zonnepanelen op boten. Verder zullen twee studenten ondersteund worden om de school in Paramaribo af te ronden. De dorpelingen willen nog veel meer doen om hun gebied tot ontwikkeling te brengen.

Dit project wordt niet gefinancierd door de overheid. Het is wel de bedoeling dat de ICT-training gebracht wordt naar de gemeenschap in het Wayanagebied. Volgens Djaswandkoemar Sitaram, voorzitter van stichting CompuAct Modulaire Opleidingen, is die een stap in de goede richting voor de bewoners van het zuiden. De training wordt vandaag afgesloten.

| suriname herald | Door: Redactie